Wat kun je doen als je kind een buitenbeentje is? Kindercoach geeft advies
Iedere ouder gunt zijn of haar kind natuurlijk zoveel mogelijk vriendjes en vriendinnetjes. Maar toch kan het zo zijn dat dit niet het geval is en je kind buiten de boot valt. Wat kun je als ouder doen als je kind een buitenbeentje is? Kindercoach Maike van der Zwalum geeft advies.
“Je wilt als ouder graag dat je kind gelukkig is, wordt uitgenodigd voor feestjes en dat hij of zij het goed doet in de klas. Het is dan hartverscheurend als je merkt dat je kind in zijn eentje staat.”
Is je kind een buitenbeentje? ‘Kijk naar behoeften’
Volgens Van der Zwalum is het belangrijk om als eerste na te gaan waar je kind behoefte aan heeft. “Er zijn kinderen die het prettig vinden om na school uit te razen en die een hoop vriendjes en vriendinnetjes hebben waar ze mee afspreken. Deze kinderen hebben hier geen hulp bij nodig”, vertelt Van der Zwalum.
Ieder kind is anders. Niet alle kinderen willen alle feestjes aflopen of na schooltijd afspreken. Sommige kinderen hebben last van alle prikkels die tijdens een schooldag op ze afkomen. “Voor deze kinderen is het juist heel fijn als ze zich thuis in hun eigen veilige omgeving kunnen terugtrekken. Dan kan een goede vriend of vriendin genoeg zijn”, legt Van der Zwalum uit. Als ouder ben je al snel geneigd om te denken dat je kind zielig is en zich alleen voelt, maar dit hoeft dus niet altijd zo te zijn.
Praat met je kind en leerkrachten
Hoe kom je erachter wat de behoeften van je kind zijn? Ga het gesprek aan. Stel open vragen en geef je kind het gevoel dat hij of zij altijd bij je terecht kan. “Praat bijvoorbeeld ook met de leerkrachten op school, zij zien je kind in een andere situatie”, voegt Van der Zwalum toe.
Was is er dan aan de hand? Het kan zo zijn dat je kind heel goed weet hoe hij of zij contact moet leggen en dat het hierdoor te veel wil bepalen in een spel of gesprek. “Hierdoor kunnen andere kinderen zich weer onprettig voelen”, licht Van der Zwalum toe. Soms kan het ook aan het zelfvertrouwen van je kind liggen.
Sociale vaardigheden ontwikkelen
Als je kind een buitenbeentje is omdat hij of zij het lastig vindt om contact te leggen met anderen, dan kun je hier als ouder bij helpen. Zo kan een goede training voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden van grote waarde zijn. Met de skills die het hier leert kan je kind nog jaren vooruit. “Een musical of toneelgroep kan je kind ook helpen om uit zijn of haar schulp te kruipen. Dit geeft het zelfvertrouwen namelijk een enorme boost.”
Persoonlijke interesses
Daarnaast is het goed om naar het karakter en de interesses van je kind te kijken. Is je kind creatief? Zoek dan een leuke schildercursus, knutselclub of muziekles voor de woensdagmiddag. “Hier maakt je kind kennis met anderen, bovendien is het een laagdrempelige manier om te oefenen met sociale vaardigheden”, benadrukt Van der Zwalum. De basis is er namelijk al, dat is de activiteit. Vaak gaat het sociale gedeelte dan vanzelf wanneer je kind er eenmaal is. Als ouder kun je je kind ook een handje helpen door bijvoorbeeld vantevoren samen na te denken waar je over kunt praten.
Meer buitenbeentjes
Wees gerust, je bent als ouder niet alleen. Er zijn veel meer kinderen die een buitenbeentje zijn en sociaal contact moeilijk vinden. “En niet alleen kinderen, want als volwassenen vinden we het soms nog steeds enorm spannend om die groep onbekenden binnen te stappen.”
Zo help je een hoogsensitief kind met nieuwe vrienden maken, kindercoach geeft advies