Wat kun je doen als je kind buiten de groep valt?
Het is fijn om te zien als je kind op school veel vriendjes heeft en goed opgaat in de groep. Maar wat als dit niet het geval is? Wat als je kind buiten de groep valt? Dit kan heel verdrietig zijn voor je kind en jou veel stress opleveren. Hieronder hebben we wat tips voor je klaarstaan.
In iedere klas zitten veel verschillende kinderen. Zo heb je een groepje populaire kinderen en een groepje minder populaire kinderen. Het buitensluiten van kinderen uit de laatste groep gaat vaak heel geleidelijk. De populaire kinderen vinden jouw kind niet aardig en gaan het negeren. Andere kinderen merken dit en nemen dit gedrag over. Zo ontstaat er steeds meer afstand tussen de groep van populaire kinderen en jouw kind, totdat jouw kind helemaal buitengesloten is. Dit is een nare en verdrietige situatie.
Dit kun je doen als je kind buiten de groep valt
Wanneer je het idee hebt dat je kind wordt buitengesloten dan kun je een aantal dingen doen om dit probleem aan te pakken.
Praat met je kind
Het is belangrijk om eerst goed met je kind te praten. Vraag hoe je kind zich voelt en wat er gebeurt in de klas op het moment van buitensluiten. Is het vaak of komt het maar af en toe voor? Zijn het steeds dezelfde kinderen en zijn er ook kinderen waarmee hij of zij nog wel omgaat?
Andere sociale situaties
Komt het buitensluiten alleen op school voor? Of ook op andere plaatsen en in situaties met andere kinderen? Dit is goed om te weten. Observeer je kind buiten in de speeltuin wanneer het met andere kinderen speelt, bekijk hoe het gaat op een verjaardag of tijdens een vakantie.
Praat met de leerkracht
Wanneer je met je kind hebt gesproken en je kind in andere sociale situaties buiten school hebt bekeken kun je met de leerkracht gaan praten. Vertel dat je kind zich niet fijn voelt in de klas. Wat ziet de juf of meester? Vraag ook naar tips hoe je kind meer aansluiting in de klas zou kunnen vinden.
Werk aan het zelfvertrouwen
Doordat je kind buitengesloten wordt zal je kind steeds minder zelfvertrouwen krijgen. Tijd om daaraan te werken. Doe dit bijvoorbeeld door het geven van complimenten. Laat je kind ook beter worden in de dingen waar hij of zij minder goed in is. Je zal zien dat het zelfvertrouwen beetje bij beetje groeit.
Zet je kind op een verdedigingssport
Wat ook goed is voor het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van een kind is beginnen met een zelfverdedigingssport. Door judo, karate, kung fu of jiujitsu te beoefenen wordt je niet alleen fysiek sterker maar ook mentaal. Bij deze sporten ligt namelijk de focus niet alleen op jezelf verdedigen, maar ook bij het in balans komen van je lichaam en geest. Hier zal je kind zeker veel aan hebben.