Leren om doelen te stellen: ideeën voor een bucketlist voor je tiener
Een bucketlist; een lijstje vol met dromen en doelen die je helemaal zelf kunt bepalen. Een bucketlist heeft geen regels, dat maakt het juist zo leuk. Zeker voor tieners, want die vermijden vaak zoveel mogelijk regels… perfecte acitiviteit dus.
Een bucketlist kan van kleine veranderingen in je leven tot de meest bizarre acitiviteiten gaan. Het maken van een bucketlist heeft verschillende voordelen. Het helpt je tiener bijvoorbeeld bij het stellen van doelen en het leren behalen van deze doelen. Een bucketlist voor tieners is dus leuk én leerzaam!
Waarom een bucketlist voor tieners?
Een bucketlist samen met je tiener opstellen is goed voor de band tussen jou en je tiener. Dit magische lijstje kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen, je kunt samen met je tiener in gesprek gaan over dingen die hij wil bereiken en hoe hij dat wil gaan doen.
Aan de hand van een bucketlist ga je samen met je tiener doelen stellen, een plan bedenken en uiteindelijk reflecteren. Aan deze vaardigheden zal je tiener veel hebben in zijn volwassen leven. Tieners leren om na te denken over doelen en hoe zij dit kunnen behalen, hierdoor leren ze plannen en zichzelf te motiveren. Door samen na een aantal weken of maanden te reflecteren op de lijst, kun je samen met tiener kijken wat er niet is behaald en hoe dat komt.
Om dit samen met je tiener te kunnen doen, moeten jullie samenwerken. Als ouder moet je naar je tiener luisteren, vertrouwen hebben en vooral geduldig zijn. Jij kunt het oneens zijn met je tiener, maar probeer zijn ideeën niet af te kraken. Dit is namelijk niet bevordelijk voor jullie band. Je kunt beter proberen om je tiener te steunen, hem te helpen met realistische doelen en hem de ruimte geven om te groeien. En ja, bij groeien hoort vallen en opstaan.
Wat staat er op de bucketlist van je tiener?
Een bucketlist kent geen regels, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt zelf beslissen wat voor bucketlist je met je tiener wilt opstellen, wat de tijdsperiode is en of er op voorhand gesproken moet worden over budget. Je kunt natuurlijk verschillende bucketlists maken.
Bucketlist vol met dromen
Bucketlist kunnen vol staan met dromen en grote gebeurtenissen die je écht nog wilt doen, denk hierbij aan bungeejumpen of een wereldreis. Natuurlijk is dat een mooie bucketlist om met je tiener te maken, om samen te kunnen fantaseren over de tofste ervaringen. Dit soort lijstjes zijn meestal wel voor de lange termijn. Maar als jullie samen willen wegdromen, kun je dit soort vragen stellen:
- Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan willen doen?
- Wat is je droomvakantie?
- Welke avonturen zou jij willen beleven?
- Wat is jouw droombaan?
- Waar zou je de beste in willen worden?
Realistische bucketlist met doelen
Je kunt ook een bucketlist opstellen voor het aankomende jaar of de aankomende paar maanden. Hier zullen dan dingen opstaan die te maken hebben met school, vriendschappen of moeilijkheden overwinnen. Je kunt samen met je tiener over een aantal vragen nadenken om een realistische bucketlist op te stellen:
- Welk eten heb je nog nooit gegeten, maar wil je wel eens proeven?
- Welk uitstapje in Nederland zou je dit jaar nog willen doen? Denk hierbij aan bijvoorbeeld een attractiepark, een stad of een museum.
- Wat wil je graag tegen je dierbaren zeggen?
- Voor welk bijbaantje wil je dit jaar gaan solliciteren?
- Wat wil je bereiken voordat je naar de middelbare school gaat? (of naar het volgende jaar op de middelbare school)
- Wat vind je nu nog spannend, maar wil je dit jaar gaan overwinnen?
- Waar wil je heel goed in worden de komende tijd? Denk hierbij aan rekenen, een taal, een sport of sociale vaardigheden.
- Wat wil je dit jaar beter doen dan vorig jaar?
Uiteindelijk is het doel van een bucketlist dat je jouw tiener beter zal begrijpen, je tiener doelen leert stellen en behalen en jullie band verbetert wordt.
28 dingen om met je dochter te doen voor ze naar de middelbare school gaat