stefaniehollaar
stefaniehollaar Persoonlijke verhalen 9 apr 2025
Leestijd: 4 minuten

Britt’s achtjarige zoon is hoogbegaafd: ‘De basisschool is geen uitdaging meer’

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is een grote stap voor elk kind. Maar wat als je kind pas 8 jaar oud is? De zoon van Britt (34) is uitzonderlijk hoogbegaafd en klaar voor deze stap. Toch krijgt ze daar veel onbegrip over. Britt: “Mensen denken dat we hem pushen, maar dat doen we juist niet.” 

Een nieuwsgierig baby

“Vanaf de geboorte viel het mij en zijn vader op dat onze zoon erg alert was en weinig sliep. Hij keek veel om zich heen om en wilde alles ontdekken. Op de opvang merkten ze ook dat hij zich anders gedroeg dan andere kinderen. Hij had andere interesses, zoals klok kijken, en raakte snel verveeld als hij geen uitdaging had. Dat leidde tot lastig gedrag, waaronder driftbuien.

De ontdekking: uitzonderlijk hoogbegaafd

Renate Hamsikova, specialist op het gebied van uitzonderlijke hoogbegaafdheid, heeft toen mijn zoon drieënhalf jaar was een didactische observatie gedaan. Daaruit bleek dat hij uitzonderlijk hoogbegaafd is. Later hebben we ook een IQ-test laten afnemen, mede omdat zijn vader ook hoogbegaafd is – en tijdens het traject kwam ik er zelf ook achter dat ik hoogbegaafd ben. Daar kwam het advies uit om hem hoogbegaafdheidsonderwijs te bieden.

De zoektocht naar passend onderwijs

Een geschikte school vinden bleek een uitdaging. Uiteindelijk vonden we een reguliere school met drie klassen speciaal voor hoogbegaafde kinderen. Hij sloeg de kleuterklas en groep 3 over en stroomde direct door naar groep 4. Op sommige gebieden kreeg hij nog wel leerstof uit groep 3 aangeboden, zodat hij de basis goed onder de knie kreeg. Qua cognitief niveau ging dat goed, maar sociaal was het lastiger. Hij had simpelweg nog niet de ervaring op sociaal gebied die andere kinderen in groep 4 wel hadden.

Enorme controlebehoefte

Op zijn huidige school zit hij nu in groep 7, maar het blijft een zoektocht naar wat hij nodig heeft. Als hij niet genoeg wordt uitgedaagd, zien we dat direct. Hij krijgt dan een enorme controlebehoefte. Toen hij nog klein was, uitte zich dat in kleine dingen, zoals het krijgen van een driftbui wanneer hij bijvoorbeeld een blauw bord kreeg in plaats van een groen bord. Nu hij ouder is, probeert hij onder andere grip te krijgen op zijn dagindeling. We moeten constant blijven kijken naar wat bij hem past, en zodra de school iets aanpast, merken we direct verschil in zijn gedrag. Daarom is de overstap naar de middelbare school zo belangrijk. 

Uitdaging op afstand

In de regio waar hij nu op de basisschool zit, is er geen enkele school te vinden die hem kan bieden wat hij nodig heeft. Daarom gaat hij na de zomer naar een kleine gymnasiumschool, op 40 minuten afstand van ons huis, met een speciale voorsprongklas. Daar doorloopt hij de brugklas in twee jaar, zodat hij in zijn eigen tempo kan wennen. In het begin ligt de focus vooral op plannen en leren, de executieve functies. Daarna wordt de werklast opgebouwd en komen er meer vakken bij. Zo krijgt hij een rustige start, maar wél de uitdaging en aandacht die hij nodig heeft.

Fysieke onrust en intense beleving

Hoogbegaafdheid gaat niet alleen over een hoog IQ, het brengt ook intensiteiten met zich mee, zoals intellectuele-, beeldende-, emotionele-, sensorische- en psychomotorische intensiteit. Onze zoon krijgt veel energie van bewegen en sporten. Hij beleeft alles intenser, zowel emoties als prikkels. Wanneer hij beweegt, hoeft hij zijn hoofd even niet te gebruiken en kan hij zijn energie kwijt. Gym is voor hem dan ook het leukste vak op school.

De misverstanden over hoogbegaafdheid

Veel mensen begrijpen niet goed wat hoogbegaafdheid inhoudt. Ze denken dat we hem pushen, maar dat doen we juist niet. Hij denkt gewoon anders en leert sneller. De basisschool kan hem niet meer bieden wat hij nodig heeft. Vaak hoor ik: ‘Dan gaat alles hem vast makkelijk af.’ Maar dat is een misverstand. Onze maatschappij is ingericht op gemiddelden, en als je daarbuiten valt, is er weinig passend onderwijs.

Een open blik

Hoogbegaafdheid is geen luxe, geen wedstrijd en geen garantie voor succes. Het is simpelweg een ander pad en elk kind bewandelt zijn eigen pad. Wat zou helpen, is minder snel oordelen en meer interesse tonen. Een open blik maakt al het verschil. Maar kijk als ouder en leraar ook goed naar een kind: vertelt hij mij iets door zijn gedrag?”

Is het verhaal van Britt herkenbaar voor jou? Ze vindt het fijn om ervaringen te delen via Instagram.

Lees ook: De kinderen van Bertine zijn hoogbegaafd: ‘Het is soms heel eenzaam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.