Brandwonden bij kinderen: dit kun je doen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij kinderen. Als je één seconde niet oplet kan je kind al een brandwond te pakken hebben. Wat kun je precies doen als je kind een brandwond heeft? We geven je in dit artikel wat handige tips.
Brandwonden bij kinderen ontstaan vaak door contact met heet water: een glas hete thee of een kopje koffie dat omvalt of een pan die van het fornuis wordt getrokken. Ook kan een kind zich verbranden aan een kookplaat, spetterende olie of boter, een ovenschaal, een kachel of een barbecue.
Soorten brandwonden bij kinderen
Er zijn verschillende soorten brandwonden:
- Een eerstegraads brandwond is een rode en pijnlijke plek. De huid ziet eruit alsof die is verbrand door de zon.
- Een tweedegraads brandwond is een diepere brandwond die naast rood of wit ook pijnlijk is. De wond heeft daarnaast (kapotte) blaren.
- Bij een derdegraads brandwond is de wond geelwit of bruin. De huid is ernstig verbrand, maar doet geen pijn. Door de brandwond zijn namelijk de zenuwuiteinden van de huid kapot gegaan.
Wat kun je doen als je kind een brandwond heeft?
- Koel de wond direct onder lauw stromend water (tussen 15 en 30 graden). Dit zorgt ervoor dat de verbranding niet verder gaat, de pijn minder wordt en de wond wordt gereinigd. Hou de brandwond een kwartier onder het stromende water. Is er geen stromend water in de buurt? Koelen met natte lappen is ook een optie.
- Trek kleding en eventueel een luier uit. Laat kleding die aan de brandwond vast zit aan, je wil de huid niet nog meer beschadigen of je kind nog meer pijn doen.
- Raak de wond niet aan, als je dat wel doet is de kans op infectie groot. Wanneer de wond open is, dan kun je er wat vet gaas of plastic huishoudfolie op doen. Gebruik geen verband of doeken, want dat kan vast gaan kleven aan de brandwond.
Wanneer huisarts of 112 bellen?
Als het om kinderen gaat moet je geen enkel risico nemen. Als je het idee hebt, dat de brandwond heftig is, dan is het goed om direct de huisarts of 112 te bellen.
Huisarts bellen
Een huisarts moet je altijd inschakelen als je baby, dreumes, peuter of kleuter een brandwond heeft. Ook moet je bellen als de brandwond bij je kind op handen, voeten, gezicht of op de geslachtsdelen zit en als de wond groter dan de hand van je kind is. Daarnaast is het goed om de huisarts te bellen als je kind een brandwond heeft die geen pijn doet, maar wel geel, wit, bruin of zwart is.
112 bellen
Bel direct 112 als de brandwond van je kind groter is dan vijf keer de oppervlakte van de hand van je kind. Ook bij benauwdheid, sufheid en piepende adem is het noodzaak om direct het alarmnummer te bellen. Daarnaast bel je 112 als je kind in aanraking is gekomen met een chemische stof en daardoor een verbranding heeft opgelopen.