Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Boosheid van moeder én kind

antwoord

Soms is het op, zowel bij je kind als bij jou. Dat hoort erbij. Dat hebben we allemaal zo nu en dan. Ook ouders van wie je denkt dat ze altijd hun rust en geduld kunnen bewaren. Kinderen roepen dat nu eenmaal in je op! Dan brengt het minste of geringste je uit balans en reageer je emotioneel en heftig. 

En ook kinderen hebben natuurlijk regelmatig momenten waarop ze weinig kunnen hebben. Als ze moe zijn, er spannende dingen staan te gebeuren, ze niet lekker zijn of iets onder de leden hebben. Of als het druk en hectisch is. Als jij op die momenten zelf wel de rust hebt en je goed voelt dan kun je het meestal wel ombuigen en ermee omgaan. Maar als dat niet zo is, dan werkt onze reactie als een rode lap op een stier en andersom. En dan kan het van kwaad naar erger gaan. 
Het is goed wanneer je je als ouder realiseert dat je eigen heftigste emoties niet helpen en dat je ook weet op welke momenten je daar last van hebt. Hoe logisch soms ook; als wij heel boos of emotioneel en snel geprikkeld reageren, werkt het meestal averechts en wordt het er niet gezelliger op. 

Rustig en positief blijven is dus het beste, al werkt dat helaas ook niet altijd om een kind weer in een beter humeur te helpen. Soms zit je kind er gewoon doorheen. 

Wat kun je doen op deze lastige momenten voor jou en je kind?

  • Denk na over de oorzaak. Begrijpen wat maakt dat jij of je kind een kort lontje heeft, helpt vaak al wat en je kunt er wellicht iets aan doen. Nu of een volgende keer. Middagslaapje, zelf wat rust nemen, oplaadmomenten inbouwen, rust om je kind heen creëren, et cetera.
  • Bedenk wat (simpele) activiteiten die jouw kind heel leuk vindt en die hem over het algemeen rustig maken. Door een lijstje in je hoofd te hebben kun je erop terugvallen op moeilijke momenten. Samen een boekje lezen, even buiten spelen samen, koekjes bakken, samen puzzelen of schilderen of disco dansen. Het helpt vaak als je wat dingen kiest waar jullie allebei plezier aan beleven, zo laadt iedereen weer op!
  • Zoek geen dingen op waarvan je weet dat ze tot strijd leiden. Boodschappen doen met eigen wagentje, eigen kleren laten uitkiezen, het pittigste vriendje uitnodigen om te spelen et cetera.
  • Tel tot 10 (of 30), adem diep in en uit en neem eventueel een korte time-out voor jezelf als je merkt dat het op is. Dit kun je ook gerust aangeven: ‘Mama gaat eventjes naar boven om een beetje af te koelen, ik kan niet meer goed rustig reageren.’ Een mooie les voor wat je kind ook kan doen. 
  • Skip dingen van je ‘to do’ lijstje en neem wat tijd voor jezelf, of voor jullie samen. 
  • Straffen heeft op momenten dat jullie allebei opgefokt zijn vaak een averechts effect. Het werkt meestal beter om de afspraak te maken dat als rustig reageren niet meer lukt of een kind heel emotioneel is, hij even rustig gaat worden op een plekje in huis dat hij uit kiest dat buiten jouw gezichtsveld is. Als hij dan rustig is geworden, mag hij weer gezellig meedoen/terugkomen. Vertel het vriendelijk maar doe het consequent, dan werkt het ‘t beste. 
  • Let op wat wél goed gaat. De verleiding is groot om de hele tijd in te gaan op dat wat irriteert of misgaat. Juist op moeilijke momenten helpt het voor beiden om je overdreven te focussen op wat wel goed gaat en dit te benoemen.
  • Bespreek het met je kind: ‘We zijn allebei moe en een beetje prikkelig, hè?! Wat zullen we bedenken om te doen, zodat we allebei weer gezellig en vrolijk worden?
  • Zorg dat je op tijd eet, je houdt aan de vaste routines en kijk welke ‘strijdmomenten’ je uit de weg kunt gaan. Moeilijke dag samen vandaag? Zeg een afspraak af, skip het haren wassen en zet de tv vandaag iets langer aan. Eet iets wat je kind lekker vindt en neem de tijd voor het naar bed brengen. 
  • Leg de lat ook eens wat lager voor jezelf. Soms scoor je een 9 als moeder en voor rustig blijven, soms een 6 en soms een onvoldoende. Hoort erbij, geeft niks, morgen is er weer een dag. Even overleven dus. 
  • Bied je excuses aan als je op een dag te veel uit je slof schiet of als het niet lukt je rust te bewaren. Een mooie les voor je kind!

Dit soort momenten en dagen zijn zoals ik al zei heel gewoon en helemaal niet schadelijk voor je kind, als ze er zo nu en dan zijn. In sommige fases zijn ze er wat meer en op andere momenten loopt het als het goed is allemaal weer een stuk soepeler. 

Als het te vaak gebeurt of je merkt dat het jou of je kind echt niet (meer) lukt om de rust te bewaren, dan moet er nagedacht worden over de achterliggende reden en een oplossing gezocht worden, al dan niet met wat hulp van familie, vrienden of een deskundige. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.