Boer in de Klas: ‘Dat die kipnugget bij McDonald’s eerst een schattige kip was, weten veel kinderen niet’
Waar komt je eten vandaan en hoe belandt dit op je bord? Veel kinderen hebben geen idee en om die reden ontstond het initiatief Boer in de Klas. Verschillende boeren geven door heel Nederland gastlessen over het hun werk en brengen daarmee mens, dier en de natuur samen.
Patricia Boer is een van deze gastdocenten, en helpt haar man bij zijn agrarische bedrijf.
Het vlees gaat naar de McDonald’s
“Ik ben geboren in de Hoeksche Waard en woon op het eiland in de Sint Anthoniepolder omringt door veel natuur”, begint Patricia. Haar man en zijn broer runnen een agrarisch bedrijf dat zij overnamen van hun ouders en Boer ondersteunt waar nodig. Het bedrijf draait om kippen, spruiten en tarwe. “Uiteindelijk gaat het vlees van de kippen naar de McDonald’s waar er kipnuggets en burgers van worden gemaakt”, vertelt Patricia.
Gastlessen voor Boer in de Klas
Toen Patricia een folder van Boer in de Klas zag besloot ze om de stoute schoenen aan te trekken. Inmiddels heeft ze al negen gastlessen gegeven in de omgeving. “Ik vind het erg leuk om de gastlessen te geven en kinderen er bewust van te maken welke producten van een boer er in hun dagelijks leven voorkomen”, legt Boer uit.
‘Wat heb je vanochtend gegeten?’
Ze begint dan ook vaak met de vraag: wat heb je vanochtend gegeten? “Dan komen kinderen er al achter dat eieren bijvoorbeeld in veel eten verwerkt zit, zoals in brood”, zegt Boer. Ook neemt ze altijd lijm mee, want ook daar zitten, tot verbazing van de meeste kinderen, dierlijke producten in verwerkt die van een boer komen. “Elke keer zie ik weer verwondering op hun gezichten en merk ik hoe belangrijk het is dat ze dit leren”, vindt Patricia.
Daarnaast vertelt ze meer informatie over kippen en eieren, en licht ze toe waarom kippen witte of bruine, en soms zelfs zwarte eieren leggen. “Ik neem altijd eieren mee die ik verzameld heb, van een parelhoen tot aan een struisvogel, de kinderen mogen alles van dichtbij zien”, benoemt Patricia.
Het bedrijf runnen is veel werk
Tijdens de lessen vertelt ze onder andere hoe haar man en zwager het bedrijf runnen en hoe de kippen verzorgd worden. “Daar zit veel werk in, kuikens moeten ze bijvoorbeeld continu in de gaten houden. Hoeveel eten en drinken ze? Hebben ze de juiste temperatuur? En moet er verwarmd of gekoeld worden? Dit zijn allemaal vragen die hen dagelijks bezighouden”, vertelt Boer. Ook mogen alleen zij in de stallen komen in verband met ziektes zoals de welbekende vogelgriep.
Kinderen en docenten zijn enthousiast
De lessen duren vaak te kort omdat er zoveel vragen zijn. En ook de docenten zijn enthousiast en leren ervan. Van tevoren twijfelde Boer wel of ze het verhaal van hun bedrijf wilde delen. “Ik had mijn twijfels omdat ons bedrijf draait om vleeskuikens, en dit is geen leuk verhaal om te vertellen”, legt ze uit.
Toch is het haar meegevallen. “Het is bijzonder dat wanneer je open en eerlijk vertelt je ook open en eerlijke reacties terugkrijgt. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld vies en zeggen dit, maar dan bespreken we ook wie er wel vlees eet en dat dit wel ergens vandaan komt”, vertelt Patricia.
Het eerlijke verhaal van boeren
Patricia vindt het ook belangrijk om het eerlijke verhaal van boeren te delen, omdat veel mensen niet weten hoe hun werk eruitziet. “Ik vind het belangrijk om de agrarische sector op de kaart te zetten, en om te laten zien dat boeren keihard werken”, zegt ze.
Patricia Boer en alle andere gastdocenten zijn enthousiast en hopen nog veel lessen voor Boer in de Klas te mogen geven. Voor scholen is het mogelijk om subsidie aan te vragen, dit kan tot en met 15 april via de stimuleringsbijdrage Lekker naar Buiten! van Jong Leren Eten.
Ga voor meer informatie naar de website van Boer in de Klas of neem contact op.