Besparen op je dagelijkse uitgaves doe je zo
Niet weer dat dure snoep! Nu moet je voor de honderdste keer nee zeggen. Hoewel het soms erg moeilijk kan zijn, heeft besparen op je uitgaves in the long run altijd profijt. Het is fijn om in dure tijden een extra potje te hebben om op terug te vallen.
Bovendien zijn al die dure producten meestal niet eens nodig. Als je je kind nou uitlegt dat jullie misschien wel een keer een dagje weg kunnen van het gespaarde geld, wil hij vast voor een goedkopere variant van hetzelfde snoep gaan.
Geld bespraren op je uitgaves
Als je wilt besparen, is het fijn om een bespaarplan op te stellen. Door de structuur en uitleg, is de kans groter dat je het ook echt gaat halen. In verschillende stappen, kan je opstellen wat je gaat doen. Eerst begin je met wat je wilt besparen, dan moet je keuzes maken en kan je uiteindelijk een bespaarplan opstellen. Je kunt hier zelf mee aan de slag gaan door de vragen te beantwoorden of je kunt via Nibud je persoonlijke bespaarplan invullen.
Klein beginnen
Als je weet hoeveel je uitgeeft, is het ook makkelijker om te besparen. Weet jij wat je betaalt voor de wekelijkse boodschappen? Of hoeveel je kwijt bent aan die lunch op kantoor? Je kunt je uitgaves opschrijven in een schriftje of terugvinden in de app van je bank. Als je weet waar het naartoe gaat, kun je makkelijker bepalen of je dat ook echt waard vindt. Heb je het echt nodig? Kan het niet goedkoper?
Besparen op boodschappen
Misschien vind je boodschappen doen niet zo’n leuk taakje, waardoor je eigenlijk niet echt meer let op de uitgaves. Toch kan je juist op de boodschappen flink besparen.
- Bekijk de folders (online) op zoek naar goede aanbiedingen. Wie weet vind je nog wat lekkers!
- Koop niet alleen verse producten in de aanbieding; dit moet je namelijk wel op tijd opeten anders moet je het alsnog weggooien en had het besparen geen zin. Producten als wasmiddel, koffie of tandpasta kan je wel weer groots inslaan.
- Haal op vaste dagen of momenten boodschappen, zo wordt je niet elke keer weer verleid als je er weer bent.
- Zorg dat je een makkelijke maaltijd, zoals kliekjes of een kant-en-klare maaltijd, in huis hebt voor als je een keer geen zin hebt om te koken. Dat kost toch een stuk minder dan eten bestellen.
- Doe boodschappen met een volle maag: zo word je minder snel verleid.
- Ook op de markt kan je fijne goedkope spullen halen en niet alleen boodschappen.
- Vergelijk de prijzen, dit kan je doen met verschillende sites. Die laten dan zien welk merk er nou echt duurder is.
- Koop je altijd die ene chocoladepasta van het duurste merkt? Dat kan best, maar het is dan ook goed om voor de product waarbij de smaak minder uitmaakt, bijvoorbeeld weer voor de huismerken te gaan.
- Wil je je kinderen toch meenemen naar de supermarkt? Dan kan je van tevoren afspreken wat ze uit mogen kiezen of wat jij wel of niet voor ze gaat kopen.
Minderen op andere uitgaves doe je zo
- Kleine uitgaves, zoals een dagelijkse koffie to-go of snacks op het station kunnen makkelijk oplopen. Die kun je dus ook ‘makkelijk’ laten staan.
- Denk erover voor je iets koopt, zodat je niet met een miskoop in je maag zit.
- Bedenk wat je voor een product zou willen betalen.
- Je kunt spullen delen met buren of familie, bijvoorbeeld gereedschap of tuinspullen.
- Kijk op social media of er weggeefhoeken of lokale groepen zijn met gratis spullen of goedkope producten.
- Koop kleren in de uitverkoop of aan het einde van het seizoen. Zo scoor je toch mooi wat winterse kleren voor de helft van de prijs!
- Stel een budget vast voor je het huis uitgaat.
- Ga naar de bibliotheek met de kleintjes, dat is gratis en je kan er bergen boeken en tijdschriften lezen.
- Tweedehands of goedkoper is juist slim. Nieuw is het toch maar even.