Bemoeizuchtige schoonouders? Zo ga je met ze om
Heerlijk, je eigen gezinnetje met de partner van je dromen, maar je krijgt er ook gratis schoonouders bij. En daar moet je maar net geluk mee hebben natuurlijk. Bemoeien jouw schoonouders zich net iets te veel met jouw relatie en de kinderen? Vaak is het goed bedoeld, maar toch niet helemaal jullie ideale situatie. Zo ga je met bemoeizuchtige schoonouders om.
Lijkt het erop dat je schoonmoeder of schoonvader sinds de komst van jullie kinderen alleen maar bemoeizuchtiger is geworden? Dan ben je niet de enige. Opa’s en oma’s vinden het maar al te leuk om zich bezig te houden met hun kleinkinderen, maar kunnen daarbij soms (onbedoeld) jou op je zenuwen werken. Zeker als ze zich met je opvoeding en relatie bemoeien. Deze tips helpen je het conflict wat te sussen.
Tips met bemoeizuchtige schoonouders
Hopelijk kun je hierna weer opgelucht ademhalen met je schoonouders op bezoek.
Wees de opdringerigheid voor
Misschien zijn je schoonouders zo opdringerig omdat ze zich op een of andere manier buitengesloten voelen en meer betrokken willen zijn bij hun kinderen en kleinkinderen. Het kan goed zijn dat ze vinden dat ze te weinig tijd met hun kleinkinderen doorbrengen, hoewel dat helemaal niet jouw bedoeling is. Dan kan een schoonouder opdringerig worden. Oplossing? Nodig ze vaak genoeg uit, videocall ze wat vaker en laat ze wat vaker alleen met de kinderen. Zo neemt de bemoeizuchtigheid hopelijk wat af omdat ze zich niet meer ‘buitengesloten’ voelen.
Team met je partner
Trek je het niet meer en komt je schoonmoeder bij iedere bijeenkomst alleen maar met ongewild, soms invasief (opvoed)advies? Heb het er dan over met je partner. Op een heldere, maar niet aanvallende manier: je partner kan zijn moeder of vader immers anders zien dan jij. Hij of zij kan het er dan gemakkelijker met de schoonouders over hebben dan jij dat kan. Met een goed gesprek kan een hoop opgelost worden.
Houd het positief
Als je je schoonouders aanspreekt op hun gedrag, of het er met je partner over heeft, probeer dan ook de positieve intenties van je schoonouders te benadrukken. Begin dus subtiel met ‘ik weet dat jullie het goed bedoelen en van ons houden, maar’, in plaats van meteen met de deur in huis te vallen.
Vermijd confronterende situaties
Leveren de gesprekken weinig op? Probeer dan je schoonouders tijdens confronterende situaties uit de weg te gaan. Heeft je schoonmoeder bijvoorbeeld altijd kritiek op de schermtijd die jullie de kinderen geven? Laat ze dan langskomen op een moment buiten schermtijd. Of vindt ze het avondeten nooit voedzaam genoeg voor de kinderen? Laat ze dan lekker op een ander moment op visite komen.
Stel zo snel mogelijk grenzen
Als je schoonouders steeds vaker met fratsen aankomen over hoe het zou moeten in je relatie en de opvoeding van de kinderen, is het goed om daarover gelijk grenzen te stellen. Meteen als een dergelijke opmerking krijgt dus: dan is het gelijk duidelijk dat daar jullie grens ligt. Dan voorkom je ook dat je op een explosie-moment komt, omdat je al je frustraties te lang bewaart.
Dilemma: ‘Mijn schoonouders voeden onze kinderen anders op dan wij, moet ik ze daarop aanspreken?’