Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 9 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de belangrijkste signalen van kindermishandeling

Helaas heeft niet ieder kind een veilig thuis. Kindermishandeling komt vaker voor dan je denkt, maar liefst 119.000 kinderen zijn jaarlijks in Nederland hiervan slachtoffer. Heb je het vermoeden dat een kind in jouw omgeving te maken heeft met mishandeling? Hieronder noemen we een aantal signalen van kindermishandeling.

Veel mensen willen zich niet bemoeien met het leven van anderen. Iedereen voedt zijn of haar kinderen op een andere manier op. Toch kan het in sommige gevallen wél belangrijk zijn om een oogje in het zeil te houden, zeker als je het idee hebt dat een kind te maken heeft met kindermishandeling.

Hoe herken je kindermishandeling?

We vertellen je hieronder meer over de zichtbare en onzichtbare signalen van kindermishandeling.

Zichtbare signalen van kindermishandeling

  • Het kind heeft diverse blauwe plekken, wonden en littekens verdeeld over het lichaam
  • Het kind heeft (vaak) een vermoeid uiterlijk
  • Het kind kan last hebben van een verandering in gewicht: het komt aan of valt juist af
  • Het kind heeft last van lichamelijke ongemakken zoals buikpijn en hoofdpijn
  • Het kind ziet soms er onverzorgd uit, denk aan vieze haren, slecht gebit, kapotte kleding

Onzichtbare signalen van kindermishandeling

  1. Gedrag van kleine kinderen
    Als een klein kind thuis te maken heeft met kindermishandeling, dan zal het een ander gedrag vertonen dan kinderen die hier niet mee te maken hebben. Zo kan het desbetreffende kind bang zijn voor bepaalde mensen, is het bang om oogcontact te maken, wil het niet aangeraakt worden en is het bang om alleen te zijn. Daarnaast wil het kind geen vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis nemen, omdat het daar onveilig is.
  2. Gedrag van oudere kinderen
    Wanneer een ouder kind thuis te maken heeft met kindermishandeling, kan dit op een aantal punten naar buiten komen. Zo kan het kind snel afgeleid zijn, vaak tegen regels ingaan, ontzettend druk of juist teruggetrokken zijn, snel boos worden, gewelddadig zijn en een ongelukkige indruk maken. Ook kan het kind dingen expres kapot maken, stelen en alcohol en/of drugs gebruiken.

Wat kun je als buitenstaander doen?

Als je het vermoeden hebt, dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld, dan is het goed om dit in de gaten te houden. Ook kun je het gesprek aangaan met het kind en met de ouders van het kind. Vraag bijvoorbeeld hoe het (thuis) gaat. Daarnaast kun je Veilig Thuis bellen als je twijfelt of het kind wel of niet wordt mishandeld. Zij kunnen je advies geven wat je het beste kunt doen.

https://www.jmouders.nl/kauwgombel-tegen-kindermishandeling/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.