Zó behandel je al je kinderen gelijk, óók als er eentje een beperking heeft
Als je als ouders meerdere kinderen hebt, kan het al moeilijk zijn om iedereen altijd evenveel aandacht te geven. En dat is al helemaal het geval als één van je kinderen een beperking heeft, wat het ook is. Met deze tips help je je kind zonder beperking de situatie van zijn broer of zus te begrijpen én behandel je jou kinderen gelijk.
Het is de angst van veel ouders, je kinderen (onbewust) niet gelijk behandelen. Met deze tips voorkom je dat en behandel je al je kinderen gelijk, zelfs als er eentje een beperking heeft.
Zo behandel je jouw kinderen gelijk
Je aandacht verdelen is niet makkelijk, maar deze dingen kunnen zeker helpen.
1. Blijf met elkaar praten
Laat je kind weten dat hij áltijd naar jou toe kan komen met vragen of dingen die hem dwars zitten. Maak je kind duidelijk dat jij niet zult oordelen, dat je er bent om te luisteren en zijn zorgen erkent. Als je kind weet dat hij altijd open en eerlijk bij jou terecht kan met zijn gevoelens, zullen jullie nog closer worden.
2. Leg je kind uit wat zijn broer of zus heeft
Leg je kind begrijpelijk uit wat voor beperking zijn broer of zus heeft. Naarmate je kind ouder wordt, kun je er meer informatie aan toevoegen. Zo leer je je kind begrijpen wat er precies aan de hand is, maar geef je hem ook de kans om het uit te leggen aan anderen.
3. Houd je verwachtingen realistisch
Natuurlijk heb je verwachtingen bij ieder kind, maar houd ze ook bij ieder kind realistisch. Je kind zonder beperking zal proberen om zo goed mogelijk zijn best te doen, en je kind met beperking zal hierdoor meer onafhankelijkheid ontwikkelen. Moeten er huishoudelijke taken worden uitgevoerd? Daar kan – bijna – iedereen bij helpen, op zijn eigen manier. Maken je kinderen ruzie? Bedenk dan dat dit in ieder gezin voorkomt, beperking of niet. Houd dit ook in gedachten als je het gedrag van je kinderen corrigeert.
4. Geef ieder kind een-op-een aandacht
Tijd doorbrengen met hele gezin is belangrijk, maar stel ook als doel dat je met ieder kind een-op-een tijd doorbrengt. Het is niet altijd makkelijk om dit te doen, maar ieder kind moet weten dat hij belangrijk is voor jou.
5. Vier ieders successen
Of je kind nou een beperking heeft of niet, ze hebben allemaal hun eigen overwinningen en successen. Het is dan ook belangrijk dat je kind mét beperking de rest niet overschaduwt en andersom.
6. Help je kinderen om een band te krijgen
Als ouder verdiep je je in de materie van de beperking die je kind heeft, zoek je misschien wel steun bij andere ouders die het hetzelfde meemaken of organisaties. Laat je kind zonder beperking dat ook doen. Hoe gaan andere kinderen met hun broer of zus met beperking om?
7. Realiseer je dat je kind een eigen leven heeft
Een kind zonder beperking ontwikkelt zich zoals ieder ander gezond kind. Moedig je kind aan om zijn eigen interesses te vinden. Bespreek samen wat je van elkaar verwacht, welke hulp jij bijvoorbeeld verwacht en welke verantwoordelijkheden je kind heeft.
https://www.jmouders.nl/waarom-een-op-een-tijd-met-je-kind-belangrijk-is/