Fleur (8) plast nog in bed, maar ging vol zelfvertrouwen op schoolkamp
In je bed plassen op schoolkamp? Een ramp voor een achtjarige, weet Marieke, moeder van twee dochters. Haar meiden waren allebei overdag snel zindelijk, maar ‘s nachts wilde het maar niet lukken. Hoe zorg je dan dat je kind toch met een gerust hart ergens anders slaapt? Marieke deelt haar ervaring en tips. “Nu ik er zelf open over ben, merk ik hoe vaak bedplassen voorkomt.”
“Mijn dochters – Puck van nu twaalf jaar en Fleur van acht jaar – waren allebei ruim voordat ze naar school gingen overdag zindelijk, maar bleven in de jaren erna ‘s nachts bedplassen”, vertelt Marieke. “Mijn vriend en ik probeerden natuurlijk van alles, zoals laten plassen voordat we zelf naar bed gingen en een beloning in het vooruitzicht stellen. Toen duidelijk werd dat het allemaal niet hielp, lieten we het los. Het zou toch vanzelf wel komen?”
Alternatief voor luiers
Marieke koos ervoor om absorberende nachtbroekjes in huis te halen. “Een luier associeer je met een baby. Een nachtbroekje dat eruitziet als een leuke onderbroek is dan een prima alternatief voor grotere kinderen. Je hebt ze in allerlei maten, zelfs tot negentien jaar, en ze kunnen zo’n broekje zelf makkelijk aantrekken. De broekjes voelen bijna aan als een onderbroek.”
Plaswekker hielp niet
Puck, de oudste, is intussen nachtzindelijk. Jongste dochter Fleur nog niet. “Zij heeft een zeer actieve blaas. Fleur plast meerdere keren per nacht, zelfs als we haar ‘s avonds niks te drinken geven of we haar wakker maken om te plassen. De plaswekker hebben we al ingezet, maar die ging wel drie keer per nacht af. Dat ging ten koste van haar (en onze) nachtrust; ze werd doodmoe wakker. We zijn er na een paar maanden mee gestopt.”
Relaxt mee omgaan
Fleur draagt nu dus gewoon weer nachtbroekjes. “Mijn vriend en ik kijken intussen verder naar hoe we haar kunnen helpen om haar blaas te trainen. Ik wil er vooral op een relaxte manier mee omgaan. Voor haar is het ook fijner als ze niet het gevoel heeft dat ze iets verkeerd doet. En dat ze met een gerust gevoel ook ergens anders kan slapen.”
Uit logeren zonder schaamte
Hoewel Fleur er zelf ook geen probleem van maakt en haar beste vriendinnen het weten, zijn er momenten dat ze zich extra bewust is van het feit dat de meeste vriendinnen ‘s nachts níet in bed plassen. Bijvoorbeeld bij een logeerpartijtje. “Dan is zo’n nachtbroekje fijn, omdat het helemaal niet opvalt dat ze dat draagt”, zegt Marieke. “Als ze ‘s nachts een broekje vol heeft geplast en daarna wakker wordt, trekt ze snel een nieuwe aan.”
Met zelfvertrouwen op schoolkamp
Laatst ging Fleur op kamp, dat gaf wat spanning vooraf. “We hebben samen gekeken hoe ze het kon regelen zonder dat iedereen zou zien dat ze een hulpmiddel heeft om te zorgen dat ze niet in bed plast. We zochten nachtbroekjes uit met een leuk printje – je hebt allerlei variaties! – en stopten een ruime pyjama in haar tas. Haar klasgenootjes hebben niets gemerkt.”
Openheid helpt bij bedplassen
Marieke hoorde van Fleurs’ juf dat er meer kinderen met een nachtbroekje mee op kamp waren. “Ik hoor regelmatig dat kinderen ‘s nachts nog in bed plassen. Als we er allemaal een beetje meer open over zijn, hoeven ouders én kinderen ook niet het idee te hebben dat het iets geks is. En weten ze dat er een prima oplossing is als je kind te groot is voor de luier. Maak er dus geen punt van naar je kind toe, want je kind doet het niet expres. Tot die tijd: lang leve de nachtbroekjes!”
Wist je dat…
- ongeveer 200.000 kinderen in Nederland last hebben van enuresis, ofwel nachtelijk bedplassen? Je spreekt van enuresis als een kind ouder dan vijf jaar nog in bed plast terwijl het slaapt.
- nachtelijk bedplassen voorkomt bij 10 procent van alle vijf- tot tienjarigen en bij 3 procent van de twaalf- tot vijftienjarigen?
- er verschillende oorzaken voor nachtelijk bedplassen zijn? Bijvoorbeeld: het kind heeft een kleine blaas, een kind is minder gevoelig voor het signaal om te plassen of het kind plast ‘s nachts meer dan overdag. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen.
- je voor tips over omgaan met bedplassen – van je kind steunen tot aan je matras schoonmaken – terechtkunt op de website van DryNites?