Plast je kind vaak in bed? Dit kun je beter níet doen als ouder
Heb je regelmatig een huilend kindje naast je bed staan dat wakker is geworden op een doorweekt matras, om vervolgens een uur te spenderen aan het drogen van de tranen én schoonmaken van het matras? We feel you. Bedplassen is niet alleen heel vervelend voor je zoontje of dochter, maar ook voor jou.
Niet doen als je kind in bed plast
Ergens logisch dus dat je het op een gegeven moment zat bent, maar toch moet je deze dingen vooral niet doen – je maakt het er misschien alleen maar erger door.
Je kind minder water geven voor het slapen
Oké, we snappen je redenering: hoe minder een kind drinkt, hoe minder het naar de wc hoeft, toch? Toch? Nou, niet helemaal. Sterker nog, dehydratatie kan het bedplassen zelfs erger maken. Water onthouden heeft dus geen zin. Wat je wel kunt doen, is je kind ‘s avonds geen frisdrank geven. Vinden ze misschien wel lekker, maar daar wordt het niet beter van.
Je kind ‘s nachts wakker maken om naar de wc te gaan
Merk je dat je kleine vaak rond een uur of vier wakker wordt in een ondergeplast bed, dan lijkt het logisch om rond drie uur de wekker te zetten voor een plasje op de wc. Soms werkt dat, maar het gebeurt ook vaak dat je kind toch nog niet hoeft en alleen maar moeilijker weer in slaap valt – om twee uur later alsnog naast je bed te staan. Elke nacht opstaan zorgt alleen maar voor meer slaapproblemen, terwijl het verder niet echt helpt tegen bedplassen.
Je kind vergelijken met anderen
Kinderen de schuld geven (omdat ze lui zouden zijn) of straffen is nooit een goed idee – dus ook het vergelijken met anderen niet. Wat heeft je kind nou aan de opmerking dat haar broer op die leeftijd nooit last had van bedplassen? Ieder kind is anders, en het is niet alsof dat bedplassen nou voor het plezier is. Hoe meer druk je een kind oplegt, hoe erger het wordt.
Denken dat je kind niet zindelijk is
Vind je het maar vreemd dat je kind overdag nooit in zijn broek plast, maar ‘s nachts wel in bed? Dat is het minder dan het misschien lijkt. ‘s Nachts werken het lichaam en de reflexen heel anders. Het heeft dus niet zoveel zin om overdag te gaan oefenen met naar de wc gaan; je moet gewoon wachten tot het bedplassen vanzelf overgaat.
Het bedplassen negeren
Misschien denk je dat het beter is om voor de ‘zand erover’-techniek te gaan. Bed verschonen, terug in slaap en de dag daarna praten we er niet meer over. Maar dan skip je niet alleen de negatieve opmerkingen, je slaat óók de kans over om je kind te steunen. Bedplassers zijn hier vaak onzeker over, dus benadruk regelmatig dat het niet erg is en praat goed over bijvoorbeeld buitenshuis slapen.
Bedplassen bij oudere kinderen: wat als je kind nog steeds in bed plast?