Staat je kind nog altijd ‘s nachts ineens naast je bed? Probeer deze tips
Lig je na een lange dag eindelijk lekker te slapen, staat die kleine ineens weer naast je bed. Je kiddo begint er zo langzamerhand een consequent iets van te maken maar dat laat jij natuurlijk niet gebeuren. Tijd om de oorzaak te achterhalen van deze nachtelijke tripjes. Het bed uitkomen ‘s nachts wordt gewoon weer een no go voor jouw kleintje als daar geen aanleiding voor is.
Een kind dat ‘s nachts altijd uit bed komt
Het kan je nachten echt opbreken: kinderen die hun bed uitkomen. Het is belangrijk om te achterhalen wat hiervan de oorzaak kan zijn voordat je het probleem kunt oplossen. Radeloos geworden? Denk dan ook eens aan deze dingen.
1. Bekijk opnieuw de bedtijden
Een veelvoorkomende reden waarom kinderen ‘s nachts wakker worden, is omdat hun slaapritme niet optimaal is. Het is belangrijk om te weten hoe laat ze naar bed zouden moeten gaan en weer wakker worden. Zo slapen peuters tussen 20:00 uur en 00:00 uur ‘s avonds het diepst. Houd er in dat geval dus ook rekening mee dat ze dan al in bed liggen en die essentiële uurtjes vast meepakken.
2. Laat je kind liggen
Stap niet bij het eerste beste geluid dat je hoort uit bed om naar de kamer van je kind te struinen. Je kind moet ook leren om zelf weer in slaap te vallen. Staat hij of zij al aan je bed? Dan leg je je kind consequent terug in het eigen bedje. Als ze eenmaal wennen aan bij jou (en je partner) slapen, ben je eigenlijk al te laat.
LEES OOK: Slaapmeditatie voor je kind: zo kan meditatie kinderen helpen bij het slapen
3. Help je kind op de kinderkamer
Stond je kind toch weer naast je bed? Laat je kind dan niet in jouw bed liggen maar ga daar naartoe en bedenk een ritueel om het in de slaapkamer weer comfortabel te maken voor je kind. Stop je kind opnieuw in onder het dekbed, leg er een knuffel bij en blijf desnoods nog even naast het bed op de grond zitten.
En ja dat kost heel veel energie, vooral ‘s nachts, maar zorgt op de lange termijn voor een veel betere nachtrust voor je kind en jezelf.
4. Kijk naar de oorzaak
Er kan natuurlijk altijd iets anders aan de hand zijn. Misschien is je kind ziek, ligt hij in een nieuw bed, zijn het zijn eerste weken op de basisschool of is zijn knuffel zoek. De oorzaak voor een huilend kind naast je bed heeft soms te maken met een tijdelijke verandering. Kijk naar hoe je deze situatie weer prettig kan maken voor je kind.
5. Zorg voor knuffel en een fijn dekentje
Een knuffel is belangrijk voor een kind, en dat kan ook zo zijn met een fijn dekentje. Kinderen voelen zich daardoor veilig en geboren. Dit kan kinderen die ‘s nachts bang zijn helpen om toch zelf de nacht door te komen.