Een schokkende onthulling in Keuringsdienst van waarde over babypotjes
Het KRO-NCRV programma De Keuringsdienst van waarde dook gisteravond in de wereld van babyvoeding in potjes. Iets waar de meningen onder ouders flink over verdeeld zijn, want waar doe je nou goed aan? Voeding uit een babypotje is makkelijk, maar staat onder ouders niet bekend als gezonde voeding. Zelfgemaakte pureetjes met verse groente daarentegen kosten wat meer werk, maar zijn een stuk gezonder. Of toch niet?
De Keuringsdienst van waarde onderzocht wat nou eigenlijk de eisen zijn van groente en fruit dat wordt verwerkt in babypotjes. Wat bleek: de groentes en het fruit dat wordt gebruikt in babyvoeding, moet aan veel strengere eisen voldoen dan groente en fruit dat in de supermarkt ligt. Kunnen we daarmee concluderen dat babypotjes gezonder zijn dan zelfgemaakte groentepuree?
Babypotjes gezonder dan zelfgemaakte prakjes?
Groente en fruit uit babyvelden, staat op een van de potjes. Boerenakkers en boomgaarden midden in de natuur, ver van snelwegen en fabrieken. Hoe zit dan nou eigenlijk? Groenteboeren hebben geen idee: “Leuk plaatje, mooie tekst” en “Maar je snapt zelf ook wel, welk veldje ligt er nou in de natuur?” Een ander reageert: “Ik heb er nog nooit van gehoord”. De plaatselijke groenteboer noemt het lachend onzin.
Een van de fabrikanten geeft een kijkje in de keuken. De maaltijden voor babypotjes worden vers gestoomd en direct in een pakje gedaan zodat het zo vers mogelijk blijft. De fabrikant moet lachen om de speciale babyvelden. Hij vertelt wel dat er een wet is die strenge eisen stelt aan groentes die worden gebruikt voor de potjes babyvoeding. Eisen die niet aan reguliere groentesoorten gesteld worden. Zo moet de groente voor babypotjes vrij zijn van vele bestrijdingsmiddelen en daar wordt de fabrikant ook streng op gecontroleerd.
Nee, zelf zou ik nooit gewone wortel aan mijn kind geven
Voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer vertelt hierover: “Wettelijke regelingen voor pesticiden en vervuilingen en zware metalen zijn veel strikter dan voor normale voeding”. Dat betekent dat deze stoffen niet in babypotjes voorkomen, maar wel in groente uit de supermarkt en dus in zelfgemaakte prakjes voor je baby. Babyvelden staat dus eigenlijk voor strikte wetgeving als het gaat om babyvoeding.
Tom Saat is groenteteler, hij teelt groente speciaal voor babyvoeding. “Hier worden andere criteria voor opgesteld als groente die naar de supermarkt gaat”, vertelt hij. “Er is een hele lijst aan stoffen en chemicaliën waar je onder moet blijven, anders wordt de groente afgekeurd en komt het niet in een babypotje.” Deze groente mag dus wel naar de gewone winkel. Of hij zelf een baby gewone wortelen zou geven? “Nee, nee dat zou ik niet doen nee”, reageert hij stellig.
Babypotjes of zelf maken? ‘Gebruik biologische producten’
Margriet Mantingh van Pesticide Action Network vertelt dat het gros van de gangbare producten die met pesticiden zijn behandeld niet geschikt zijn voor de bereiding van babyvoeding. Het kan zijn dat er 10mg op aardbeien aanwezig mag zijn, dat is 1000x zoveel als de babynorm adviseert. Het is niet te begrijpen.
Toxicoloog Martin van den Berg legt uit dat gangbare groente en fruit niet hoeven te voldoen aan die strenge wetvoering. Hij beaamt ook dat dit betekent dat het kan zijn dat zelfgemaakte prakjes niet voldoen aan de Europese wetgeving. Wat die pesticiden doen met kinderen? Van den Berg vertelt dat in gebieden waar kinderen wonen waar veel met pesticiden gespoten wordt, dit gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de hersenen. Dit kan zich uiten in concentratieproblemen of in gedragsproblemen.
Hij raadt het af om gangbare groente en fruit te gebruiken voor een babyprakje: “Dat zou ik zeker niet doen in de eerste jaren. Als je graag je eigen babyvoeding maakt van allerlei groente- en fruitproducten, waar wat voor te zeggen is misschien, dan moet je misschien overstappen op biologische groente- en fruitteelt. Daar worden veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt en dan zit je altijd in heel lage concentraties.”
Waarom vertelt het Voedingscentrum hier niets over?
Hij stelt zelfs dat het Voedingscentrum het advies zou moeten geven om biologisch te eten als ze zwanger bent. “Er zijn veel onderzoeken die aangetoond hebben dat de fase voor de geboorte kwetsbaarder is dan na de geboorte. Het Voedingscentrum reageert hierop dat het niet onveilig is wat je thuis maakt. Met de regelgeving beschermt het ook kinderen, zo stellen zij. Ook met zelfgemaakte prakjes met producten uit de supermarkt. “Het heeft ook z’n voordelen om zelf groente en fruit klaar te maken, want dan laat je het kindje wennen aan verschillende smaken en texturen. In een potje wordt het gemend met elkaar en tot een structuur gebracht.”
Tegengeluiden op de zelfgemaakte babyhapjes
Dit is ook wat logopedist Maaske Treurniet stelt naar aanleiding van de aflevering van Keuringsdienst van waarde in haar Instagram post:
“Gisteravond gezien bij Keuringsdienst van waarde: Groenten en fruit, die gebruikt worden voor potjes babyvoeding, moeten aan véél strengere eisen voldoen dan wat je in de supermarkt koopt. En potjes babyvoeding zouden dus veiliger zijn voor je kind dan ‘zelfgemaakte’ hapjes, in verband met pesticiden en vervuiling.
Mijn gedachten:
- Dat er veel pesticiden op groente en fruit kúnnen zitten, is al langer bekend.
- Het is aan te raden dat zwangeren en jonge kinderen biologische groente en fruit eten.
- Baby’s die met een lepel worden gevoerd, krijgen in gewicht vaak méér groente en fruit binnen dan baby’s die Baby Led Weaning doen. (En helaas mogelijk ook meer pesticiden)
Ik hoop wel dat baby’s veel en vaak zelf stukken mogen eten, want kauwen is heel goed voor de ontwikkeling van de mondmotoriek (& meer!). Het is dus niet nodig om potjes babyvoeding te kopen! Je kunt gerust zelf de hapjes klaarmaken voor je baby, maar koop dan liefst biologische groente en fruit.”