‘Mijn man wil dat onze baby op zijn eigen kamer gaat slapen, maar ik ben daar nog niet aan toe’
![baby eigen kamer](https://img.jmouders.nl/images/EMpNXgWXF9qvGB5ce6FMh5hoqC4=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fbaby-eigen-kamer.jpg)
Joanne (28) en haar man hebben een zoon van 5 maanden. De man van Joanne heeft het liefst dat hun baby vanaf nu op zijn eigen kamer gaat slapen, maar Joanne is daar nog niet aan toe. Hoe kunnen zij dit dilemma het beste oplossen?
Dat vroegen wij aan onze lezers.
Op de babykamer slapen
“Onze zoon Mark is nu vijf maanden en slaapt tot nu toe bij ons op de kamer. Hij ligt naast mijn kant in een wieg, dus als er ‘s nachts wat is, kan ik er meteen bij, zonder het bed uit te hoeven. Ideaal vind ik dat. Mijn man daarentegen vindt het wel mooi geweest en heeft het liefste dat Mark vanaf nu op de babykamer gaat slapen.
Hij zegt dat hij onze vrijheid in de slaapkamer weer terug wilt hebben. Dat we ons weer kunnen omkleden met het licht aan, we meer kunnen kletsen in bed en weer wat intiemer kunnen worden. Ik snap dat op zich wel, maar ik merk dat ik er nog niet aan toe ben om Mark al op zijn eigen kamer te laten slapen. Ik vind het een fijn idee dat hij op een armlengte afstand van mij verwijderd is als er wat mocht zijn.
Mark krijgt geen nachtvoeding meer, dus daarvoor hoeven we het niet te laten. Maar regelmatig is hij in de nacht even wakker en moet ik een speentje in doen of hem even over zijn koppie aaien. Als hij op zijn eigen kamer gaat slapen, moet ik daarvoor dus uit bed, terwijl ik nu alleen maar mijn hand hoef uit te steken. Mijn man en ik hebben er steeds vaker een discussie over en we worden het nog niet eens.”
Babykamer of slaapkamer?
Wij legden dit dilemma voor aan onze lezers op de socials. Zij gaven hun advies over wat Joanne en haar man het beste kunnen doen: hun baby op de eigen slaapkamer of bij hun op de slaapkamer laten?
1. Praktischer
“Het is veel praktischer als je baby bij jullie op de kamer slaapt. Voor het huilen, de baby uit het bedje halen, voeden en het weer terug leggen. Ik snap niet waar je man last van heeft.” – Caroline
2. Nog steeds dichtbij
“Vanaf de eerste dag hebben wij de kinderen op hun eigen kamer in hun ledikantje gelegd. Hun kamer was naast onze slaapkamer, dus ze waren nog steeds dichtbij.” – Helmi
3. Last van ons
“Ons dochtertje heb ik met vijf maanden zelf naar haar kamer verplaatst. Mijn man zei ook al een tijdje dat het tijd werd, maar ik moest er mentaal ook aan toe zijn. Ze kreeg echt last van ons. Ze werd wakker als we naar bed gingen en als we ‘s nachts moesten plassen werd ze ook wakker. Als ze eenmaal wakker was, wilde ze ook meteen drinken, terwijl ze anders gewoon doorslaapt. En omdat wij met het raam open slapen, kreeg zij het koud.
Ik heb nu de babyfoon naast mijn bed staan, zodat ik haar kan horen en zien. Dat is fijn voor mijn hoofd en zij slaapt een stuk rustiger. Twee weken geleden was ze goed ziek en heeft ze twee dagen weer bij ons op de kamer gestaan. Toen het weer iets beter ging, hebben we haar meteen weer teruggezet op haar eigen kamer, want dat is toch fijner.” – Laura
4. Man naar de babykamer
“Je man naar de babykamer sturen. Nee sorry, flauw. Praat met elkaar.” – Marieke
5. Beide moeten comfortabel zijn
“Ik snap beide kanten wel. Vijf maanden is niet helemaal piepklein. Ik denk dat beide partners er comfortabel mee moeten zijn. Spreek bijvoorbeeld af dat hij met zes maanden naar zijn eigen kamer gaat, dan kan je er zelf langzaam aan wennen.” – Marleen
6. Wakker bij elk kuchje
“Waarom zou hij op z’n eigen kamer moeten slapen? Houdt hij je man wakker? Hier sliep ons zoontje al wel vroeg op zijn eigen kamer, maar dat komt omdat ik telkens wakker werd bij ieder kuchje. Toen hij op z’n eigen kamertje sliep, keek ik naar de babyfoon als ik iets hoorde en kon ik weer verder slapen.” – Amanda
Advies van de redactie
Wij snappen het dilemma, er valt inderdaad van beide kanten wat te zeggen. Het is logisch dat je na vijf maanden iets meer behoefte hebt aan je privacy, maar het is ook heel normaal dat je je kindje het liefste nog dicht bij je hebt. Wij zouden als advies geven om dan ook een compromis te sluiten. Dat kan op de volgende manieren:
- Spreek af dat jullie zoontje over een maand of twee maanden op zijn eigen kamer gaat slapen. Zo weet je man dat het wel daadwerkelijk gaat gebeuren en kan jij je er alvast op voorbereiden.
- Jullie kunnen ook afspreken dat jullie even een paar proefnachtjes doen. Jullie proberen en ervaren hoe het is, maar het hoeft niet meteen vanaf nu definitief te zijn. Zo ga je er misschien wat relaxter in.
- Maak duidelijke afspraken over wie er ‘s nachts uit bed gaat als het nodig is, zodat het niet alleen op jou aankomt. Leg een babyfoon naast je neer, zodat je altijd kan zien of je zoontje ligt te slapen.
Esther koos voor een familiebed: ‘Wij slapen met zijn vieren’