Mijn baby van 6 maanden wil nog geen hapjes eten, moet ik me zorgen maken? Jeugdverpleegkundige geeft advies
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FMarlies-Postma-e1742974746530.jpg)
Als je baby tussen de vier en zes maanden oud is, mag je beginnen met het geven van oefenhapjes. Maar wat als jouw baby na zes maanden nog steevast de lepel weigert, is dat erg? En vanaf wanneer is het de bedoeling dat een baby echt vast voedsel eet?
Wij vroegen dit aan jeugdverpleegkundige Marlies Postma.
Geen hapjes eten
Vanaf vier maanden mag je beginnen met oefenhapjes. Het heeft niet voor niks de naam oefenhapjes, omdat het in die periode nog puur wennen en uitproberen is. Het is ook weer een nieuwe fase voor je kindje, wat heel erg leuk kan zijn, maar ook zijn uitdagingen kan hebben. Want wat als jouw baby zes maanden is en nog steeds geen hapje wilt eten?
“Het is vooral belangrijk dat je je baby de ruimte geeft om te oefenen met hapjes”, aldus Postma. “Het is een hele nieuwe wereld voor hem. Baby’s van deze leeftijd vinden het vaak leuk, maar het is ook spannend. Wees daarom geduldig. Wanneer je baby de hapjes niet wil of uit blijft spugen, dan kan dat bij het wennen horen. Blijf het dus vooral proberen.”
Wanneer vast voedsel?
Vanaf wanneer is het wel echt de bedoeling dat een baby vast voedsel eet? Postma: “Volgens het Voedingscentrum heeft je baby vanaf zes maanden vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Het is belangrijk dat je baby went aan verschillende smaken en texturen. Begin eerst met een fijngeprakt hapje, en maak deze steeds minder fijn, zodat je baby aan grovere stukjes kan wennen.”
Ook is het goed om de zintuigen te stimuleren. “Laat je baby het eten zelf met de handen voelen, dan leert het de textuur kennen met alle zintuigen. Met de oefenhapjes leert je baby happen van de lepel en daarmee oefent hij de mondspieren. De eerste twee jaar van je kind zijn het belangrijkst voor de smaakontwikkeling. Daarom is het extra belangrijk om vroeg genoeg te beginnen met nieuwe dingen.”
Hapjes aanbieden
Maar wat als je baby dan nog steeds geen hapjes wilt eten? Wat kan je dan het beste doen als ouders? Moet je het dagelijks blijven aanbieden? “Wanneer je baby geen hapjes wil eten, blijf dan oefenen. Bied twee keer per dag een hapje aan, in verschillende vormen. Op het Voedingscentrum en de Groeigids staan voorbeelden van manieren om hapjes aan te bieden.”
Het heeft vaak ook gewoon tijd nodig, omdat het allemaal nog zo nieuw is. “Soms zal je baby iets wel tien keer moeten proeven voordat het aan een smaak gewend is. Je baby mag ook persoonlijke smaakvoorkeuren hebben, hij hoeft echt niet alles lekker te vinden.”
Wat is de reden van weigeren vast voedsel?
Wat is volgens de jeugdverpleegkundige vaak de reden dat een baby (nog) geen vast voedsel wilt eten? “Dat kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat een baby er pas wat later klaar voor is, bijvoorbeeld wanneer die wat eerder is geboren. Het kan ook zijn dat de baby wat meer oefening of een wat langere wen-tijd nodig heeft.”
Het kan dus gebeuren dat je baby na zes maanden nog geen hapjes wilt eten. Het is belangrijk om het te blijven aanbieden en geduld te hebben. Maar als jij amper progressie merkt, dan ga je je misschien wel zorgen maken als ouder. Postma: “Wanneer je je als ouder zorgen maakt, dan adviseer ik om de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau mee te laten kijken. Zij kunnen tips geven of helpen met een verdere verwijzing.”
Een schokkende onthulling in Keuringsdienst van waarde over babypotjes