Aware Parenting: alles wat je wil weten over deze opvoedstijl
De term Aware Parenting duikt ineens overal op en veel ouders zweren erbij. Maar wat is Aware Parenting precies? En waarom is het zo bijzonder?
Als ouder word je overspoeld met opvoedmethodes: natuurlijk ouderschap, helikopter-parenting, unconditional parenting en nog veel meer. Aware Parenting is een opvoedmethode waarbij je je kind centraal stelt. Het is gebaseerd op onderzoek en inzichten, stelt vragen bij traditionele aannames en doet in ruil hiervoor nieuwe suggesties. Klinkt goed, toch?
Een geweldloze maatschappij
Aletha Solter is bedenker van Aware Parenting. Deze Amerikaans-Zwitserse ontwikkelingspsychologe schreef verschillende boeken over Aware Parenting. Haar bekendste titels zijn Baby’s weten wat ze willen, Het ongedwongen kind, en De taal van huilen. Het doel van Solters’ Aware Parenting is het creëren van een geweldloze maatschappij waarin kinderen hun talenten maximaal kunnen ontplooien. Aware Parenting bestaat uit drie pijlers: attachment-stijl ouderschap, democratische disciplines en het verwerken van stress en trauma’s. Het klinkt een beetje droog, maar in de praktijk valt dat mee.
Attachment-stijl ouderschap
Aware Parenting richt zich op een goede hechting tussen de verzorger en het kind. Dit verkrijgen ouders het beste door middel van een natuurlijke geboorte en een vroege binding. Daarna wordt aangeraden om veel fysiek contact te hebben met je kind, op vraag borstvoeding te geven, aandacht te hebben voor het huilen van het kind, en te luisteren naar de behoeftes. Aware Parenting gelooft niet in een teveel aan fysiek contact en ziet het dus niet als verwennen.
Discipline zonder belonen en straffen
Aware Parenting beloont en straft niet. Een time-out, iets ontzeggen of een andere straf wordt niet gebruikt bij deze vorm van opvoeden. Maar ook belonen of omkopen is iets wat niet binnen de filosofie van Aware Parenting past. Dit is voor veel ouders vernieuwend en vereist een nieuwe manier van denken. Het idee achter niet straffen en belonen is dat je je kind zo intrinsiek – van binnenuit – motiveert om iets wel of niet te doen.
En in plaats van direct te reageren op het gedrag, wordt er gekeken naar de onderliggende behoeftes en gevoelens. Dit kan lastig zijn, vooral voor ouders die zelf een moeilijke kindertijd hebben gehad. Solter stelt daarom ook voor om aan ‘anger management’ te doen. Ouders kunnen hun eigen onverwerkte trauma’s uit hun eigen kindertijd verwerken, om zo hun kind optimaal te kunnen begeleiden. Conflicten worden vanzelfsprekend zonder geweld opgelost, via bijvoorbeeld een familievergadering of meditatie.
Stress en trauma’s verwerken
Aware Parenting probeert stress en trauma’s zoveel mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd realiseren Aware Parenting-ouders zich dat ze niet alle verdriet, woede of frustratie kunnen voorkomen. De stress en trauma’s die er zijn, worden dus erkend. Daarnaast wordt het ook herkend als reden voor gedrags- en emotionele problemen. Huilen wordt als helend en ontladend ervaren en hoeft niet te worden weggesust. De emoties van kinderen worden respectvol en empathisch ontvangen door de ouders. Of het nu om verdriet, woede of gelukkige gevoelens gaat. Door middel van spel en lachen bouwt het kind aan een liefdevolle relatie met de ouders. Tijdens het spel wordt het kind niet gestuurd of gepusht in een bepaalde richting. Het kind bepaalt het spel.
Aware Parenting is een heel duidelijke methode met praktische richtlijnen over hoe je het beste met je kind kunt omgaan. Of het voor jou als ouder een fijne opvoedmethode is, kun je zelf ontdekken door te oefenen met de principes van Aware Parenting.