Autisme; de verschillen tussen meisjes en jongens
Autistische meisjes uiten hun aandoening op een andere manier dan jongens. Ze hebben bijvoorbeeld minder tics. Dit blijkt uit een onderzoek in Molecular Autism, zo meldt de Daily Mail.
Er is specifiek onderzoek gedaan naar de verschillen in gedrag van autistische jongens en meisjes. Hiervoor zijn 128 autistische meisjes en 614 jongens onderzocht, waarbij meisjes en jongens met dezelfde leeftijd en IQ-score met elkaar werden vergeleken.
Tics
Meisjes met autisme blijken minder sterk repetitief gedrag te vertonen. Dit zijn lichamelijke bewegingen die steeds herhaald worden, zoals bijvoorbeeld flapperen met de handen of het bewegen van het hoofd als ze enthousiast zijn. Ook zijn autistische meisjes breder geïnteresseerd dan jongens met autisme. Hun neiging om zich op één activiteit te storten is kleiner. Wat betreft het sociale gedrag en de communicatieve vaardigheden verschilden de jongens en meisjes niet van elkaar.
De verschillen hebben te maken met een verschil in hersenstructuur. Het motorische gedeelte van de hersens werken bijvoorbeeld anders bij jongens dan meisjes, waardoor hun bewegingen anders zijn.
Bij meisjes werkt het motorische gedeelte van het brein bijvoorbeeld anders, wat de relatief lage repetitieve gedrag verklaart.
Minder meisjes
Autisme komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes (5:1). Hierdoor is het meeste onderzoek in het verleden naar autisme gebaseerd geweest op het gedrag van jongens. De wetenschappers van Stanford University die het onderzoek deden, vermoeden dat er veel meisjes zijn met autisme bij wie de diagnose niet is gesteld, omdat hun gedrag zo anders is dan dat van jongens met dezelfde aandoening. Dit onderzoek kan hier mogelijk verandering in brengen in de toekomst.
Bron: NU.nl