Autisme (ASS) al herkennen bij baby’s? Uit onderzoek blijkt dat te kunnen
Het blijkt dat ouders waarvan hun kind later wordt gediagnostiseerd met autisme (of ASS) al veel eerder het vermoeden hadden dat er iets ‘niet klopte’. Zo zijn er kenmerken van autisme die je bij baby’s al kunt herkennen.
Het lijkt soms een trend geworden om kinderen een label op te plakken als ze niet helemaal aan bepaalde maatstaven voldoen. Maar dat betekent niet dat de aandoeningen en stoornissen niet echt zijn. Zo is autisme een ontwikkelingsstoornis die in vele maten voorkomt. Maar hoe herken je dit? En kun je de kenmerken van autisme al bij baby’s zien?
Wat is ASS?
Laten we even beginnen bij de omschrijving van autismespectrumstoornis (ASS). Dit is namelijk hoe autisme tegenwoordig wordt genoemd aangezien er enorm veel vormen en maten zijn waarin deze ontwikkelingsstoornis zich voordoet.
Op de site van de Nederlands Vereniging voor Autisme staat een mooie omschrijving van Wouter Staal (psychiater en hoogleraar autisme). Hij omschrijft het als volgt: “autisme is de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.”
Moeder: ‘Ik vind het fantastisch om mijn tiener met autisme op te voeden’
Autisme kenmerken baby
Dat is bij baby’s natuurlijk nogal lastig te testen, aangezien deze vaardigheden zich nog enorm ontwikkelen in de eerste levensjaren. Én dit gebeurt bij elk kind op een eigen tempo. Hierdoor worden veel ouders die het vermoeden hebben dat hun kind autisme heeft, weggewuifd met ‘eigen ontwikkelingstempo’ als oorzaak.
Maar toch blijkt na onderzoek uit de bestudering van videobeelden dat er al bepaalde autisme kenmerken zijn die baby’s laten zien:
- er is weinig sociale interactie te zien bij de baby’s
- een baby met autisme toont geen ‘sociale glimlach’ (iets wat normaal al bij 6 weken begint)
- er wordt weinig oogcontact gelegd door baby’s die later autisme blijken te hebben
- baby’s met autisme tonen weinig interesse in andere mensen en trekken zich liever terug
- waar baby’s zonder ASS veel gezichtsuitdrukkingen oefenen, blijken baby’s met ASS hier weinig variatie in te tonen.
Duidelijkere kenmerken ASS vanaf 1 jaar oud
Bij dreumesen, kinderen tussen de 12 en 24 maanden oud, wordt het al vaak wat makkelijker om autisme te herkennen. Deze kinderen horen namelijk al wat verder te zijn in de ontwikkeling, waardoor afwijkingen eerder opvallen.
Wanneer baby’s vanaf 1 jaar oud deze kenmerken vertonen, kan dit wijzen op autisme:
- het kind reageert niet wanneer je hem of haar met naam aanspreekt
- weinig tot geen gebaren maken, als wijzen of zwaaien
- het kind brabbelt niet of nauwelijks
- geen of weinig interesse tonen in anderen
- vanaf 18 maanden nog geen functioneel gebruik maken van woorden (of klanken die op woorden lijken)
In dit stuk lees je wat de signalen van ASS zijn bij jonge kinderen.
Diagnose autisme stellen
Uiteindelijk is een gz-psycholoog of psychiater de enige die echt de diagnose ASS kan stellen. De kans is uiteindelijk redelijk klein dat een baby die een paar van deze kenmerken vertoont echt autisme heeft. Want slechts 1% van de Nederlanders heeft ASS.
Maar het blijft belangrijk om als ouder alert te zijn op deze signalen, ook op vroege leeftijd, omdat je kinderen met ASS al vroeg kunt helpen bij hun ontwikkeling door er op de juiste manier mee om te gaan.
“Is autisme erfelijk?” En nog 9 vragen die elke ouder heeft over autisme