veraguldemeester
veraguldemeester Gezondheid 14 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

ARFID bij kinderen: zó merk je het bij jouw kind

ARFID is een heftige eetstoornis die ook onder kinderen voorkomt. Wat is het precies en hoe merk je dat jouw kind het heeft? Hieronder lees je meer over dit onderwerp. ARFID is erg heftig, maar gelukkig kan het met de juiste hulp wél verminderen of zelfs verdwijnen.

Wat is ARFID?

ARFID, ook wel Avoidant Restrictive Food Intake Disorder genoemd, is een eetstoornis waarbij iemand selectief eet en vaak bepaalde soorten voedsel volledig weigert. Dit kan te maken hebben met angst voor eten, afkeer van bepaalde smaken, texturen of geuren van voedsel. Ook kan er een angst zijn om te slikken of zelfs te stikken. Deze eetstoornis heeft niets te maken met het lichaamsbeeld of angst om aan te komen.

Hoe merk je aan je kind dat hij of zij ARFID heeft?

Het herkennen van ARFID bij kinderen kan lastig zijn, omdat veel kinderen kieskeurig zijn als het om eten gaat. Toch zijn er een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat jouw kind meer heeft dan alleen een voorkeur voor bepaald voedsel. De volgende punten kunnen wijzen op ARFID:

Erg beperkte voedselinname

Je kind eet slechts een zeer beperkt aantal voedingsmiddelen en weigert de meeste andere opties, zelfs als hij/zij honger heeft.

Angst voor nieuwe producten

Kinderen met ARFID zijn vaak bang om nieuwe producten te proberen. Ze kunnen bij het zien of proeven van iets nieuws extreme reacties vertonen, zoals kokhalzen of huilen.

Gewichtsverlies of groeivertraging

Door de beperkte voedselinname kan een kind met ARFID moeite hebben om een gezond gewicht te behouden of normaal te groeien.

Fysieke klachten

Door een gebrek aan voedingsstoffen kunnen kinderen last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid of maag- en darmproblemen.

Voedselgerelateerde angsten

Angst voor stikken, braken of andere vervelende ervaringen tijdens het eten kan ook wijzen op ARFID.

Wat kun je doen als jouw kind ARFID heeft?

Als je vermoedt dat je kind ARFID heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de juiste hulp te zoeken. Mogelijke stappen zijn:

  1. Professionele hulp zoeken
    Neem contact op met je huisarts of kinderarts en bespreek je zorgen. Zij kunnen je doorverwijzen naar specialisten zoals een diëtist of psycholoog met ervaring met eetstoornissen.
  2. Gedragstherapie
    Cognitieve gedragstherapie kan helpen om de eetgewoonten en angsten van je kind te veranderen en de voedselvariatie beetje bij beetje te vergroten.
  3. Geduld en begrip
    Wees als ouder geduldig en begripvol. Te veel druk kan de angst vergroten en averechts werken.

Gaat ARFID over of is het iets blijvends?

Hoewel sommige kinderen met ARFID na behandeling vooruitgang boeken, is het vaak een langdurig proces. In sommige gevallen kan ARFID verminderen of zelfs verdwijnen, maar bij anderen kan het een chronische aandoening blijven. Vroege herkenning en behandeling vergroten de kans op herstel.

Wat is de omvang van het probleem in Nederland?

Hoewel ARFID een relatief nieuwe diagnose is, neemt het aantal kinderen met ARFID toe. Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar schattingen geven aan dat ongeveer 3 procent van de kinderen en 1 procent van de volwassenen in Nederland ARFID heeft. Deze eetstoornis kan leiden tot ondervoeding, sociale isolatie en depressie, waardoor het een ernstig gezondheidsprobleem is.

Evy (6) at altijd alles wat Rianne voor haar klaarmaakte. Groenten en fruit, eigenlijk alles ging erin. Ook probeerde ze vaak nieuwe dingen uit. Toen Rianne ging scheiden, veranderde dit allemaal.

Ilse (31): ‘Mijn eetstoornis heeft m’n gezin kapot gemaakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.