Oeps! Dit antwoord wil jij je kinderen niet meer geven
Als moeder word je dagelijks geconfronteerd met honderden vragen. “Mag ik buiten spelen?” “Mag ik een snoepje?” “Mag ik een unicorn voor m’n verjaardag?” en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Sommige vragen beantwoord jij met een enthousiaste “ja natuurlijk, lieverd!” terwijl je over andere vragen niet lang hoeft na te denken: “Nee natuurlijk koopt papa geen Ferrari voor je”. Maar wat als je niet direct een antwoord hebt? Je wilt in ieder geval het antwoord ‘misschien’ vermijden.
En wel om deze redenen.
Vermijd ‘misschien’
Het is logisch dat jij niet overal een antwoord op hebt. Als je dochter vraagt of ze na school bij haar beste vriendinnetje mag spelen kun je moeilijk ‘ja’ zeggen. Dat ligt immers aan de situatie. Toch wil jij antwoorden als ‘misschien’ of ‘we zullen wel zien’ vermijden.
1. Onzekerheid
Het lijkt misschien niet zo’n big deal, maar uit onderzoek blijkt dat deze antwoorden wel degelijk een effect hebben. Kids weten niet waar ze aan toe zijn, en die onzekerheid kan nogal wat impact hebben. Wanneer zij te horen krijgen dat ze ‘misschien’ straks een ijsje mogen, of ‘misschien’ dat nieuwe speeltje krijgen, gaat er behoorlijk wat om in hun kinderbrein.
Een onzekere situatie kan namelijk twee uitkomsten geven: er is een 50/50 procent kans dat ze krijgen wat ze willen. Nu is dat niet zo’n ramp voor een optimistisch kind, maar vaak gaan kinderen van het negatieve uit. En dat is heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat het menselijk is om van het ergste uit te gaan. Best herkenbaar, toch? Als jij namelijk je baas om loonsverhoging vraagt, en je krijgt ‘we zullen wel zien’ te horen, dan zul jij jezelf niet rijk rekenen.
Negatieve uitkomst
Bij kinderen is dat precies hetzelfde. De enige momenten waarop ze deze onzekerheid wél leuk vinden, is als ze dat moeilijke videospel aan het spelen zijn en mogelijk kunnen verliezen. Of wanneer ze een film kijken en vol spanning wachten of de good guy gevangen gaat worden. Het ouderschap is daarentegen geen film, verhaal of spelletje. ‘Misschien’ is dus niet het beste antwoord op je kids’ verzoekjes.
2. Niet eerlijk
Laten we even heel eerlijk zijn. Vaak als jij “misschien” zegt, weet jij eigenlijk al dat het antwoord ‘nee’ gaat zijn. Je wilt je kind niet meteen teleurstellen, dus stel je je antwoord nog even uit. Heel begrijpelijk, maar niet helemaal eerlijk. Misschien zal je kind wel even een potje beledigd zijn, maar in the end gaan ze er meer aan hebben als jij eerlijk bent.
3. Leerzaam
Wanneer je geen ’misschien’ zegt, maar je kind uitlegt waarom iets niet kan of mag, dan leert hij te begrijpen waar jij je keuzes op baseert. Als je zoon vraagt wanneer jullie naar oma gaan, leer je je kind dat oma misschien niet altijd thuis is. Jullie kunnen samen oma bellen, en vragen wanneer jullie langs kunnen gaan. Op deze manier leert je kind dus al op vroege leeftijd om iets te plannen.
Wanneer je kind vraagt of hij later een hond mag, kun je uitleggen dat het hebben van een huisdier veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. En als jij uitlegt dat je nog niet weet of jullie vanmiddag naar het park gaan omdat je niet weet of het straks gaat regenen, leert je kind dat het buitenspelen afhangt van de weersomstandigheden.
We geven toe.. je kind vraagt per dag wel honderden dingen, en het is niet altijd gemakkelijk om het geduld op te brengen om een uitgebreid antwoord te geven. Toch zul jij (en je kids!) er in the long run profijt van hebben.