7x anticonceptiemiddelen voor jouw puberdochter
Anticonceptiemiddelen of ook wel voorbehoedsmiddelen zijn er om zwangerschappen of soa’s tegen te gaan. Ze zijn meestal voor vrouwelijk gebruik. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiemiddelen.
Hieronder noemen een aantal anticonceptiemiddelen voor je dochter op.
Anticonceptiemiddelen voor jouw puberdochter
Deze vormen van anticonceptie kan je dochter overwegen, ze zorgen alleen niet voor het tegengaan van soa’s, dus zorg ervoor dat je dochter altijd seks heeft met een condoom.
1. De pil
De pil is waarschijnlijk het bekendste anticonceptiemiddel en zorgt voor het tegengaan van een zwangerschap. Met de pil is je dochter bijna honderd procent beschermd. Je dochter neemt de pil dagelijks op een vast tijdstip. Je hebt een pil met en zonder hormonen.
Iedereen kan namelijk verschillend reageren op hormonen. Er is een pil zonder het hormoon oestrogeen (minipil) en een combinatiepil met de hormonen oestrogeen en progestageen. Sommige vrouwen kunnen namelijk niet goed tegen het hormoon oestrogeen en krijgen daardoor last van bijwerkingen zoals het vasthouden van vocht, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
2. De anticonceptiepleister
Een pleister die zwangerschap en menstruatie tegengaat. Ja, je leest het goed! Een anticonceptiepleister gebruik je drie weken lang en je plakt elke week één keer een nieuwe pleister. Je plakt de pleister op een schoon en droog stuk huid zoals je buik, rug, billen of bovenarmen.
De hormonen van de pleister komen via de huid in de bloedbaan terecht. Hierdoor geven de eierstokken geen eicel meer af en wordt het slijm van je baarmoedermond dikker waardoor zaadcellen hier moeilijker doorheen komen.
3. De anticonceptiering
Deze ring is gemaakt van een buigzame kunststof. Je brengt de ring zelf of met een applicator diep in de vagina. De hormonen oestrogeen en progestageen zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt.
Je brengt de ring één keer per maand opnieuw in na je menstruatie. Je kunt je menstruatie ook uitstellen door gelijk na drie weken een nieuwe ring te gebruiken. Voor de meiden die dus sneller iets vergeten is het ideaal dat je er maar één keer per maand over na moet denken.
4. De prikpil
Deze vorm van anticonceptie wordt door je huisarts elke 12 weken toegediend. Je hebt twee soorten van de prikpil namelijk de Depo-provera en de Sayana Press. Het verschil is dat de Depo-Provera via een injectie in de spieren van je bil of bovenarm gaat. De Sayana Press gaat via een injectie onder je huid.
Je bent beschermd tegen zwangerschap, maar de prikpil heeft geen stopweek. Dat betekent dus dat je menstruatiecyclus verandert of zelfs helemaal wegblijft. Wanneer je stopt met de prikpil kan het terugkeren van je vruchtbaarheid soms langer dan een jaar duren.
5. Een hormoonstaafje
Een anticonceptiestaafje zorgt voor een drie jaar lange bescherming tegen zwangerschap. Het wordt geplaatst in je bovenarm. Wanneer je het staafje tijdens je menstruatie plaatst ben je gelijk beschermd.
De kans dat je zwanger wordt is 1 procent en daarmee is het hormoonstaafje één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Het blijft ook betrouwbaar wanneer je moet overgeven of diarree hebt en dat is bijvoorbeeld bij de pil niet het geval.
6. De spiraal
Er zijn twee soorten spiraaltjes, namelijk: het koperspiraal en het hormoonspiraal. In het koperspiraal zitten geen hormonen en het koper zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Afhankelijk van het type blijft het spiraaltje tussen de vijf en tien jaar zitten.
Een huisarts, gynaecoloog plaatst de spiraal tijdens of na de menstruatie. Het is geen prettig gevoel en na de tijd kan je heftige buikkrampen ervaren. Je natuurlijke menstruatiecyclus gaat wel gewoon door en dit kan je niet zelf beïnvloeden.
Het hormoonspiraal bevat het hormoon progestageen. Er zijn veel verschillende soorten hormoonspiraaltjes. Vraag na aan jouw huisarts welke het beste bij jou past. Net zoals het koperspiraal wordt het geplaatst door een arts en kan het spiraal vijf tot acht jaar blijven zitten. Spiraaltjes zijn erg betrouwbaar en de kans op zwangerschap is 0,1 procent.
Voor jonge meiden is het plaatsen van een spiraal vaak pijnlijker dan voor vrouwen die bijvoorbeeld al een kind hebben gekregen. Dit is iets om rekening mee te houden als je voor deze methode kiest.
7. Barrièremethoden
Onder deze anticonceptiemethoden vallen condooms, pessariums en vrouwencondooms. Condooms zijn rubberen hoesjes die een man om zijn penis doet voor het vrijen zodat er geen zaadlozing in de vagina plaatsvindt. Een voordeel van een condoom is dat het je niet alleen tegen zwangerschap beschermt, maar ook tegen soa’s. Pas alleen wel op dat het condoom niet scheurt tijdens de seks. Haal condooms van een goedgekeurd merk zodat dit voorkomen wordt.
Het vrouwencondoom of pessarium is een kapje van siliconen die voorkomt dat de zaadcellen bij de baarmoeder komen. Er zit ook een gel over het kapje die de zaadcellen dood. Je moet het pessarium op de juiste manier weten in te brengen en het kapje moet je na de seks nog zes uur lang inhouden. Zo kan de gel zijn werk doen.
Voor- en nadelen van de populairste soorten anticonceptie voor je dochter