Anna van den Breemer over haar nieuwe boek Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan
Journalist Anna van den Breemer laat ons wekelijks genieten van haar rubriek ‘Opvoeden’ in de Volkskrant. In deze rubriek behandelt ze op humoristische toon de meest uiteenlopende opvoedvragen. Naast journalist en auteur is Van den Breemer moeder van twee kinderen, en woont samen met haar gezinnetje in Deventer.
Eerder bracht de schrijfster het boek Alle ouders klungelen maar wat aan uit, wat met groot succes werd ontvangen. En nu is daar het vervolg: Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan. En daar wilden wij natuurlijk meer van weten!
1. Denk je dat het ouderschap voor de moderne ouder (met toegang tot het internet en sociale media) tegenwoordig moeilijker of makkelijker is?
Van den Breemer: „Het is natuurlijk fijn dat er veel informatie online beschikbaar is, op de momenten dat jij het nodig hebt. In mijn geval vaak ‘s nachts. Je hoeft maar iets te googelen (‘wanneer moet mijn kind zonder luier kunnen’) en je krijgt alles wat je wilt weten opgediend – en nog veel meer.
Daarin schuilt ook het gevaar: alle adviezen maken ouders onzeker. Doordat de tips elkaar tegenspreken, maar ook doordat je als ouder minder de neiging hebt om op je eigen intuïtie af te gaan. Om maar niet te spreken over social media waar je vooral perfecte plaatjes tegenkomt van huppelende gezinnen op de hei in perfect gestylde outfits in aardetinten. Die kiekjes bekijk jij terwijl je in je met Brinta besmeurde pyjama op de bank zit en jouw kinderen aan hun tweede uur Peppa Pig beginnen. Hallo, schuldgevoel!”
2. Je bent zelf ook moeder van twee kinderen. Welke leeftijd vind jij tot nu toe het makkelijkst, en welke het moeilijkst?
„Ik merk dat ik de babytijd nu al aan het romantiseren ben. Och, het was wel zwaar, maar ook heerlijk, zo’n baby’tje in je armen. Maar nee, ik vond die beginperiode het zwaarste – met de gebroken nachten en het uitvogelen wat werkt en wat niet. Onze oudste dochter had reflux en huilde per dag minstens acht uur. Dus liepen mijn vriend en ik in shifts eindeloos wiegend met haar door het huis. De nachten waren ook niet om over naar huis te schrijven. Achteraf denk ik: hoe deden we dat? Mijn kinderen zijn nu 4 en 5 en ik vind het geweldig om te zien hoe ze hun eigen persoontje worden met interesses en vriendjes.”
3. Als je één boodschap aan ouders mocht meegeven wat zou dat zijn?
„Probeer te blijven relativeren en lachen. Vraag jezelf af wanneer jij met je handen in het haar zit: lig ik hier over 10 jaar nog wakker van? Nee? Let it gooo, zoals Elsa zo raak zong. Echt hoor, in Frozen zitten best wat wijze adviezen verstopt als je als ouder eens de tijd neemt om mee te kijken met je kind.”
4. Wat is de grootste les die jij over jezelf hebt geleerd sinds je moeder bent?
„Enorm veel lessen. Kinderen houden je een spiegel voor en dat is soms best confronterend. Zo merk ik bij mezelf dat ik soms de neiging heb het slachtoffer uit te hangen. Als de kinderen druk zijn en ik gestresst, geef ik het een beetje op, zo van: ja hoor, dit overkomt mij natuurlijk weer, laat allemaal maar. Terwijl je in zo’n situatie ook ervoor kunt kiezen even kordaat op te treden en de boel naar je hand te zetten. Het blijft een proces, het moederschap. Ik leer er veel van.”
5. In jouw rubriek ga je onder ander in op het boek van Michaeleen Doucleff. In hoeverre vind jij dat westerse kinderen (te) verwend zijn?
„Doucleff zag in andere culturen, onder andere bij de Maya en de Inuit, dat kinderen van jongs af aan veel meer meedraaien in de community of het gezin. Ze helpen mee met het huishouden, hoe minimaal hun bijdrage in het begin ook is. Het gezin is daar een team en iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, ook het kind.
Dat is in het westen minder. Kinderen worden meer apart gehouden van de volwassen wereld. Hierdoor zijn ouders drukker, want ze moeten hun kind entertainen én het huishouden doen als de kinderen op bed liggen of achter de iPad zitten. Ik denk dat ze wel degelijk een punt heeft.”
6. Wat denk jij dat het meest voorkomende vraagstuk/probleem is voor de hedendaagse ouder?
„Opvoedvragen over slapen en eten zijn denk ik van alle tijden – die kwesties spelen natuurlijk ook iedere dag! Schermtijd is ook iets waar ouders mee worstelen. Hoeveel is normaal? Hoe streng ben je? Ouders kunnen bij schermtijd niet terugvallen op hun eigen opvoeding, want vroeger had je geen iPads en tablets. Dat maakt het ook lastig om regels op te stellen.”
Maak kans op een boek!
Wil jij kans maken op het boek Alle ouders klungelen nog steeds maar wat aan? Doe dan mee met onze winactie! Het enige wat je hoeft te doen is hieronder je gegevens in te vullen (daar wordt verder niets mee gedaan). Doe dat vóór donderdag 11 november 23.59 uur. De winnaar ontvangt vrijdag een mailtje.