11x dit vinden Amerikanen bijzonder aan de Nederlandse opvoeding
Benieuwd hoe ze in het buitenland naar onze opvoeding kijken? De Amerikaanse Penny woont met haar man in Amsterdam, waar hun zoontje Oscar werd geboren. Ze zette de – wat haar betreft – opvallendste en grappigste dingen aan de Nederlandse opvoeding op een rijtje.
Nederlandse opvoeding
Wat voor ons heel normaal is, is in andere landen bijzonder. Deze elf dingen vindt de Amerikaanse Penny bijzonder als het aankomt op de Nederlandse opvoeding.
1. Overal fietsen
Waar je ook bent, overal zie je fietsen,’ begint Penny. Vooral het moment dat de scholen uitgaan vindt ze hilarisch. ‘Al die ouders met kinderen achterop of naast zich. Gaat het stoplicht op groen, dan lijkt het alsof je bij een Formule 1 race bent beland.’ De expats haal je er volgens Penny zo uit: alleen hun kinderen dragen een helmpje.
2. Vier kinderzitjes
Ook het aantal kinderen dat op een fiets past, heeft Penny verbaasd. ‘Ouders hebben één, twee, drie of soms wel vier kinderzitjes op hun fiets. En ook bakfietsen zijn populair.’ En dan de leeftijd waarop kinderen leren fietsen: vanaf twee jaar beginnen ze al op een houten fiets zonder trappers en voor je het weet fietsen ze naast hun ouders door de stad. Dat gaat duidelijk heel anders in Amerika.
3. Thuisbevallen
Penny vindt het geweldig dat geboortes in Nederland niet worden gezien als een medisch iets. ‘20% van de Nederlandse vrouwen bevalt thuis!’ Ze vindt het bestaan van verloskundigen ‘super chill’ en was blij verrast dat er zoiets als een baarkruk bestond. ‘Zo was mijn man heel betrokken bij de bevalling. Hij mocht zelfs de navelstreng doorknippen!’ En zodra je kunt poepen en douchen wordt je het ziekenhuis uitgeschopt, schrijft ze. Wat ze geen enkel probleem vond trouwens. ‘In Nederland komt er na de bevalling een paar dagen lang iemand helpen met de baby. Kraamzorg heet dat. Geweldig!’
4. Parttimers paradise
Toen Penny na haar zwangerschapsverlof – ‘Je krijgt 16 weken betaald verlof en mag daarna ook nog ouderschapsverlof opnemen!’ – weer begon met werken, startte Oscar op een kinderdagverblijf in Amsterdam. Hij gaat vier dagen maar de meeste kinderen gaan er maar zo’n twee, vertelt Penny; ‘Veel mensen werken parttime in Nederland. It’s great!’
5. Quality time
Penny is ook enthousiast over de balans tussen werk en privé van Nederlandse ouders. Als de kinderen op woensdagmiddag vrij zijn, is er bijna altijd een ouder thuis en iedereen vindt dit normaal. Dat werk hier een minder grote rol speelt dan in Amerika, merk je volgens Penny zelfs in het taalgebruik. ‘Ik realiseer me nu pas hoe vaak ik ‘Good job’ of ‘Good work’ tegen mijn zoontje zei. Termen die je niet eens in het Nederlands kunt vertalen. Nu zeg ik: ‘Goed gedaan!’.
6. Wijn in de speeltuin
De speeltuinen in Amsterdam vindt Penny ‘awesome!’. De reden? De meeste hebben er een café of restaurant naast zitten waar de ouders relaxed kunnen zitten, terwijl de kinderen ‘van enorm steile glijbanen afglijden.’ Ouders die een wijntje drinken op een picknickkleed terwijl de kinderen zich vermaken in de speeltuin, is volgens Penny een typisch Amsterdams tafereel. Een beetje spartaans lijkt ze ons wel te vinden nadat een Nederlandse vriend zoiets zei als: ‘Speeltuinen hoeven geen zachte ondergrond te hebben, daar worden kinderen hard van.’ En we hebben ook al geen babyschommels en daar snapt ze niets van.
7. Hollandse nuchterheid
Het Nederlandse credo ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, ziet Penny terug in de opvoeding van Nederlandse ouders. ‘Kinderen wordt geleerd niet teveel op te vallen en ze worden zeker niet gepusht om de beste, snelste of gekste te zijn.’
8. Tweedehands speelgoed
Vond ze de vrijmarkt op Koningsdag voor ze kinderen had vooral ‘cute‘, nu vindt Penny deze dag ‘sheer genius’ oftewel geniaal bedacht. Ze kocht er twee enorme dozen met blokken voor twee euro!
9. Stamppot en soepstengels
Natuurlijk noemt Penny hagelslag, aardappelen en brood als typisch Nederlandse producten om te eten. Maar wat haar vooral opvalt zijn broodkosten en vooral de soepstengels waar Nederlandse baby’s op sabbelen. En Oscar ook: ‘He freaking loves them!’
10. Jip en Janneke
Natuurlijk ontbreken Jip & Janneke niet op Penny’s lijstje met typische Nederlandse dingen. ‘Een jongen en een meisje die beste vrienden zijn en samen avonturen beleven. Ze zijn getekend als silhouetten dus ze hebben geen bepaalde kleur of bepaald uiterlijk.’ En alle kinderen in Nederland hebben Jip en Janneke laarzen en broodtrommels volgens Penny.
11. Jongens en meisjes
‘Kleine Nederlandse meisjes praten luid en zijn niet bang hun mening te geven,’ schrijft Penny verder. Jongens en meisjes worden op dezelfde manier opgevoed. Hier zitten ook nadelen aan constateert ze. In Nederland houden de mannen geen deur voor je open en bij een date betaal je allebei de helft.’ Tja, dat noemen ze in Amerika niet voor niets: going Dutch…
Great place to raise a child
Eén van de laatste dingen die Penny schrijft is: Amsterdam is a great place to raise a child, and we feel very lucky to be here. Oftewel: Amsterdam is een geweldige plek om een kind groot te brengen en we zijn blij dat we hier wonen.’ Snappen we!
Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld