Amandeloperatie bij je kind: wat kun je verwachten?
Heeft je kind vaak last van keelontsteking, oorontsteking, verkoudheid of misschien ook wel slaapapneu? Dan kan een amandeloperatie bij je kind een oplossing voor deze problemen zijn. Wanneer je kind een doorverwijzing heeft gekregen naar de KNO-arts voor een eventuele operatie dan is het goed om daarover al het een en ander te weten.
We stellen je alvast gerust: je kind zal zich erna veel beter voelen.
Ontstoken keel- en neusamandelen
De amandelen in de keel en neus bestrijden bacteriën en virussen die door de mond en neus naar binnen komen. Soms kunnen de keel- en neusamandelen al deze bacteriën en virussen niet meer aan en raken ze zelf ontstoken. Bij een ontstoken neusamandel kan je kind vaak en lang verkouden zijn en veel last hebben van een snotneus. Klachten bij een ontstoken neusamandel kunnen onder andere slecht slapen, snurken en oorontstekingen zijn. Ontstoken keelamandelen zorgen voor keelpijn, koorts en verdikte lymfeklieren. Klachten hierbij kunnen onder andere vermoeidheid, keelontstekingen, een slechte adem en slaapapneu zijn.
Wanneer een amandeloperatie bij je kind?
Wanneer de klachten blijven aanhouden of steeds weer terugkomen dan is het vaak beter om de amandelen door middel van een operatie weg te laten halen. Soms haalt de KNO-arts alleen de neusamandel eruit en in sommige gevallen de keel- en neusamandelen.
Operatie neusamandel
Tijdens een operatie aan de neusamandel krijgt je kind een volledige narcose. Bij deze ingreep haalt de KNO-arts het middelste en meest verdikte gedeelte van de neusamandel weg. In sommige gevallen kan de neusamandel weer aangroeien en daarna ook weer voor klachten zorgen, maar geen zorgen: wanneer je kind ongeveer 8 jaar oud is zal de grootte van de amandel snel afnemen. De gehele operatie is binnen 10 tot 15 minuten klaar. Na de ingreep mag je kind snel (soms al direct) mee naar huis.
Operatie neus- en keelamandelen
Een operatie aan de keelamandelen is wat ingrijpender dan aan de neusamandel. In sommige gevallen besluit de KNO-arts zowel de neusamandel als de keelamandelen weg te halen. Deze ingreep duurt ook zo’n 10-15 minuten en tijdens deze operatie haalt de arts de keelamandelen met een speciaal instrument weg. Na de operatie zal je kind naar de uitslaapkamer worden gebracht waar het rustig wakker kan worden en een lekker ijsje krijgt. Soms kan je kind na het verwijderen van de keelamandelen (oud) bloed gaan overgeven. Wanneer de keelamandelen zijn verwijderd mag je kind pas aan het einde van de dag (en in sommige gevallen pas de volgende dag) naar huis. Bij deze operatie is er namelijk meer risico op een nabloeding.
De periode na de amandeloperatie
Wanneer bij je kind de neusamandel weg is gehaald zal het zich na twee of drie dagen weer goed voelen en weer trek krijgen in eten en drinken. Bij het verwijderen van de keelamandelen zal je kind ongeveer een week tot tien dagen pijn hebben. Ook kan je kind verhoging, een witte aanslag in de mond en een tijdelijk hogere stem krijgen. Het is aan te raden om je kind veel ijs te laten eten en goed te laten drinken. Geef je kind zacht voedsel dat niet warm, zuur of pittig is.