4 alternatieve manieren van therapie voor jouw kind
Trauma’s, eetproblemen en nachtmerries. Het zijn maar een aantal van de veelvoorkomende mentale klachten onder kinderen. De oplossing waar veel ouders gelijk aan denken is: praten met een kinderpsycholoog. Toch zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe alternatieve manieren van therapie ontwikkelt die kinderen helpen bij het behandelen van hun klachten.
Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat één op de zeven jongeren psychische problemen heeft. De wachttijden in de zorg zijn de laatste jaren enorm opgelopen. Ook bij kinderpsychologen. Wil je daarom eerst iets anders proberen, dan zijn er ook andere manieren van therapie ontwikkeld die mentale problemen van kinderen kunnen verhelpen.
Alternatieve manieren van therapie
Veel ouders weten vaak niet waar ze moeten zoeken als het aankomt op alternatieve therapie. Hieronder noemen wij vier alternatieve manieren van therapie die voor jouw kind geschikt kunnen zijn.
1. EMDR-therapie
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is er voor kinderen die door een bepaalde gebeurtenis getraumatiseerd zijn en daardoor emotionele, lichamelijke of gedragsproblemen vertonen. Traumatische ervaringen zijn nare of schokkende herinneringen die niet goed worden opgeslagen in het geheugen waardoor de verwerking vertraagd. Door EMDR wordt dit door middel van therapie weer opgestart.
Dit gebeurt door middel van het terugbrengen van bepaalde gevoelens, gedachten en beelden van de traumatische ervaring. Tegelijkertijd worden er afleidende prikkels veroorzaakt, bijvoorbeeld de bewegende hand van de EMDR-therapeut voor de ogen van je kind, geluiden door een koptelefoon of trillingen. Hierdoor worden je linker- en rechterhersenhelft geprikkeld en wordt het verwerkingsproces geactiveerd. Het volgen van deze impulsen kost geheugencapaciteit in de hersenen. Daardoor is er voor je kind minder ruimte voor de nare gedachten over de traumatische ervaring.
2. Hypnotherapie
Kinderen zitten van zichzelf al vol met fantasie en zijn het gewend om te schakelen tussen realiteit en verbeelding. Daarom is hypnotherapie erg geschikt voor kinderen. Het kan helpen met het tegengaan of het afkomen van bijvoorbeeld angsten, eetproblemen, bedplassen, nachtmerries en trauma’s.
Bij hypnose denken mensen vaak dat ze de controle kwijtraken. Dit is niet het geval. Hypnose gaat in op de innerlijke wereld van je kind. Bij hypnotherapie kom je in een ontspannen trance waarbij de therapeut de verbeeldingskracht van het kind zal gebruiken. Door het gebruiken van verbeeldingsoefeningen leidt een therapeut het proces om de klachten van het kind te verminderen. Hypnotherapie brengt positieve punten met zich mee namelijk het zelfvertrouwen, zelfstandigheid en de zelfcontrole van je kind worden vergroot. Het blijkt dat kinderen tussen de vier en veertien jaar het makkelijkst te hypnotiseren zijn.
3. Beeldende of creatieve therapie
Dansen, knutselen, muziek maken of acteren. Het zijn activiteiten waar kinderen vaak al mee bezig zijn in hun vrije tijd of op school. Echter kunnen ze ook een oplossing zijn voor hun psychische problemen. Niet elk kind kan namelijk makkelijk praten over zijn gevoelens. Bij beeldende of creatieve therapie ligt de nadruk op dingen doen en de beleving hiervan. Door creatieve activiteiten samen met het kind te ondernemen zoals schilderen, dansen of een rollenspel kan een therapeut het gedrag, de gevoelens, gedachten en emoties bij een kind herkennen.
4. Sensomotorische therapie
In onze drukke samenleving ervaren kinderen enorm veel prikkels. Je zintuigen staan continu aan. Voor kinderen zijn veel van deze prikkels nog nieuw en weten zij niet altijd hoe zij hiermee moeten omgaan. Wanneer je kind niet goed reageert op deze prikkels werkt de sensorische informatieverwerking niet goed. De prikkels worden op een andere manier waargenomen en de zintuigen werken niet goed samen. Het kan daardoor een enorm grote invloed hebben op de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind.
Tijdens deze alternatieve manier van therapie worden kinderen in een veilige omgeving uitgedaagd om de prikkels waar zij gevoelig voor zijn toe te laten. Wanneer kinderen minder gevoelig zijn voor bepaalde prikkels leren ze om deze prikkels waar te nemen en wordt er een inzicht gecreëerd. De therapie zorgt voor een balans in het verwerken van informatie en kinderen raken weer verbonden met hun lichaam.
Meer energie in de winter? Laat je puber eens lichttherapie proberen