Je kind té perfect opvoeden? Dit zijn de effecten volgens een oudercoach
Helikopterouders worden ze genoemd. Ouders die hun kinderen te veel beschermen en continu bezig zijn om alles in hun leven perfect te maken. We leven in een wereld waarin informatie binnen handbereik is en veel ouders voelen daardoor bij het opvoeden de druk om alles perfect te doen.
Als je weet wat goed is, dan moet je dat ook doen. Dat is een gedachte die bij veel ouders speelt. Wat de effecten hiervan zijn? Oudercoach Kimberley Galenkamp geeft antwoord.
Je doet het toch nooit goed
De oudercoach: “Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar wat goed of slecht is voor de ontwikkeling van kinderen. Hierdoor kan je al snel in het ‘niet goed’-hokje belanden. En zelfs als je volgens veel experts alles goed doet, is er altijd wel een ander onderzoek dat het tegendeel beweert. Aan elke keuze zitten voor- en nadelen. Het is maar net wat jij belangrijk vindt.
Suiker, tv en werken
Geef je je kind geen suiker? Zielig. Dan is de kans groot dat hij of zij het later tien keer zoveel gaat inhalen. Geef je je kind wél suiker? Ook zielig. Geen wonder dat je kind zo vaak driftbuien heeft.
Mag je kind weinig tv kijken? Belachelijk, wij deden dat vroeger toch ook? Mag je kind elke dag tv kijken? Ook belachelijk, want dat schaadt de creativiteit en al die prikkels zijn slecht voor je kind.
Werk je fulltime? Dan komen je kinderen iets tekort. Werk je niet? Dan geef je geen goed voorbeeld. En zo kan ik nog wel even doorgaan met allemaal dilemma’s rondom het opvoeden van een kind.
Perfect opvoeden bestaat niet
We zijn streng voor onszelf en voor elkaar. Terwijl er één ding vast staat: bij niemand gaat het perfect. En dat is prima! Ik geloof dan ook niet in ‘volgens het boekje’, want er bestaat ook nog zoiets als de realiteit. Die realiteit en de mogelijkheden daarin, is voor iedereen anders. Doe wat bij jou past.
Hoe blijf je dicht bij jezelf in een wereld vol meningen?
Alleen vanuit rust kun je helder nadenken en bepalen wat jij wilt. Dat is de basis en dé reden dat zelfzorg zo belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Ga wandelen, mediteer of doe eens even helemaal niets.
Verdiep je in de verschillende opties en schrijf ze uit. Inclusief de keuzes die je zeker niet wilt maken, de uitersten. Uiteindelijk blijven er waarschijnlijk twee of drie opties over. Zet dan de voor- en nadelen naast elkaar.
Gevoel blijft echter het belangrijkste. Mijn stelregel is: voelt het niet goed, dan ís het niet goed. En als je het lastig vindt om bij dat gevoel te komen, dan kan coaching helpen.
Wees niet te streng voor jezelf
Geen enkele keuze is definitief. Soms is het een kwestie van kiezen, kijken hoe het loopt en bijsturen als dat nodig is. Perfectie bestaat niet. Mooi toch?”
Kimberley Galenkamp is een ervaren trainer en coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen. Ze is oudercoach binnen organisaties en is voor een-op-een begeleiding.
Even op adem komen? Lees ons artikel met 7 handige tips over hoe je dagelijks minder stress kunt ervaren als moeder.
Stressexpert: ‘Er wordt tegenwoordig heel veel verwacht van ouders’