Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 20 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

Advies van de redactie: ‘Ik ben een alleenstaande moeder van een puberdochter met ADHD, hoe vind ik tijd voor mezelf?’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: hoe vind ik tijd voor mezelf als moeder van een puberdochter met ADHD.

De vraag

‘Mijn dochter van 15 heeft ADHD, ze is mijn enige kind en een schat van een meid. Maar mede door haar aandoening heeft ze veel aandacht, hulp en begeleiding nodig. Haar vader is en ik zijn jaren geleden gescheiden, eerst ging ze daar regelmatig heen maar sinds een jaar is dat anders. Hij weet niet goed met haar ADHD om te gaan en dat leidde tot conflicten tussen hen, daardoor wil zij daar zelf niet meer heen.

Hierdoor komt alle zorg nu op mij neer, en de laatste maanden merk ik dat dit behoorlijk zijn tol begint te eisen. Ik heb nooit tijd voor mezelf en het vreet energie. Daardoor ben ik sneller geïrriteerd en boos, wat er weer voor zorgt dat ik minder van mijn dochter kan verdragen. Ik ben bang dat we in een negatieve spiraal belanden, maar ik weet ook niet hoe ik meer tijd en rust voor mezelf kan vinden.’

Advies van de redactie

Het kan sowieso pittig zijn op z’n tijd met (puber)kinderen, en dat geldt natuurlijk helemaal als je een dochter hebt die speciale aandacht vraagt en je er alleen voor staat!. Heel logisch en vooral goed dat je signaleert dat het te veel wordt. Als jij instort, stort jullie gezinnetje in en daar heeft niemand wat aan. Als jouw batterij niet meer oplaadt, heeft dat ongetwijfeld ook gevolgen voor je dochter. Dan kun je namelijk minder hebben, heb je een korter lontje en heb je minder energie om haar te geven wat ze nodig heeft. Kortom: jij zult voor ieders bestwil moeten zorgen dat jij oplaadt.

Tips om tijd voor jezelf te vinden

Nu kunnen we kijken naar wat er allemaal niet kan in jouw geval, maar het helpt meer als we kijken naar wat er wel mogelijk is. We kunnen natuurlijk niet inschatten wat voor jou haalbaar is, maar ik geef je hieronder een aantal ideeën.

  • Haar op deze leeftijd verplichten om naar haar vader te gaan heeft geen zin en gaat niet werken als ze dat zelf niet wil. Natuurlijk kun je wel kijken of er mogelijkheden zijn om het contact weer op te bouwen; dat zou voor haar en haar vader heel fijn zijn. En jou ook wat lucht geven, al is het maar af en toe voor een paar uurtjes. Ik zou dus zeker proberen om met haar te blijven praten over haar vader. Probeer niet negatief over hem te zijn en te proberen om contact te stimuleren als ze daaraan toe is en als het haalbaar is.
  • Wellicht kun je op zoek naar een oppas. Niet om echt op te passen, maar vooral voor de gezelligheid. Iemand die aandacht en tijd voor je dochter heeft op momenten dat jij iets voor jezelf doet of moet doen. Informeer eens in je omgeving. Wie weet is er iemand die dat kan doen. Er zijn ook vaak studenten die dit naast hun studie kunnen en willen doen of een wat oudere oppas.
  • Zijn er vriendinnetjes van school of in de buurt met wie ze af en toe mee kan?
  • Misschien kan ze een hobby of sport vinden waar ze tijd kan doorbrengen die jij dan voor jezelf kunt invullen.
  • Kijk eens in je netwerk of daar misschien opties liggen die ruimte geven. Vaak vinden we het vervelend om een beroep op vrienden en kennissen te doen, maar als het nodig is dan moet je dat ook kunnen doen. Daar zijn het vrienden voor! Geef aan waar jouw behoeften liggen en wie weet is er iemand die wat voor jullie kan betekenen. Structureel of af en toe.
  • Je kunt ook met je dochter samen in gesprek gaan en samen bespreken hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat het voor haar en voor jou goed te doen is. Vertel haar dat het – naast heel leuk – soms best pittig is om in je eentje een kind op te voeden, en dat je voor haar graag een zo vrolijk en uitgerust mogelijke moeder wil zijn. Door uit te leggen waarom je af en toe moet opladen, kan ze dat ook beter begrijpen en beter meedenken.
    Welke afspraken kunnen jullie samen maken om het thuis gezellig en gestructureerd te hebben? Bedenk samen routines, vaste momenten waarop jij je handen vrij hebt, afspraken die helpend zijn, taakverdeling enzovoort. Door het gezamenlijk te doen en ook leuke dingen (samen) in te vullen heb je een goede kans van slagen. Luister naar haar ideeën, laat haar zelf dingen bedenken en beslis samen hoe jullie het gaan doen.
  • Maak voor jezelf een lijst met wat jou echt energie oplevert: kleine en grotere dingen, ook alledaagse zaken. En dan de belangrijkste stap: plan deze dingen bewust voor jezelf in op de dag en in je week. Momenten waarop je even helemaal niks anders doet. Door een tijdje heel bewust momenten voor jezelf te nemen, ga je er ook echt iets van merken.

https://www.jmouders.nl/dochter-na-het-uitgaan-alleen-naar-huis-fietsen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.