Speelt jouw kind (nog altijd) het liefst alleen? Zo stimuleer je samen spelen met andere kinderen
Alleen spelen en samen spelen, voor beiden valt genoeg te zeggen. Alleen spelen is helemaal niet verkeerd, het leert kinderen dat ze zichzelf moeten kunnen vermaken. Zonder beperking van anderen kan een kind daarnaast helemaal opgaan in zijn of haar eigen fantasie en creativiteit. Maar samen spelen is juist weer belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Wat als je kind dat laatste niet echt ziet zitten?
Pas vanaf een jaar of 4 leren kinderen beter samen te spelen met anderen. Tot die tijd spelen ze ook veel alleen of in een veilig omgeving bij hun ouders en/of broers en zusjes. Maar wat als jouw kind zich nog altijd liever terug trekt dan dat het met anderen speelt als hij/zij ouder wordt?
Alleen spelen
Of een kind liever alleen speelt dan met anderen heeft deels te maken met hun karakter. Waar het ene kind graag in een rustige omgeving is en zichzelf uren kan vermaken, geniet het andere kind juist meer van drukte om zich heen en verveelt hij zich snel wanneer hij alleen is. Het is belangrijk dat je je als ouder realiseert dat dit deels door het karakter wordt bepaald, dit heb je vaak al snel door.
Bij een normale ontwikkeling, kan het kind steeds beter samen spelen met anderen (hier lees je waarom). In de speeltuin bijvoorbeeld, maar ook op school. Ze worden daar gedwongen met anderen om te gaan en rekening te houden met een ander, dit maakt dat ook het samen spelen steeds makkelijker zal worden. Ook dingen delen, samenwerken met anderen en netjes op je beurt wachten zijn belangrijke vaardigheden die je leert als je samen speelt met andere kinderen.
Samen spelen stimuleren
Niet alle kinderen pikken het samen spelen even makkelijk en snel op. Zeker geen reden tot paniek want als ouder zijn er behoorlijk wat dingen die je kan doen om het samen spelen met anderen te stimuleren. Onthoud wel dat pushen vaak weinig zoden aan de dijk zet, dit kan zelfs een averechts effect hebben. Wat je wél kan doen:
Zoek situaties op waarin het kind kan samen spelen met anderen. Ga bijvoorbeeld vaak naar de speeltuin, dit is bij uitstek dé plek waar ook andere kindjes spelen en vaardigheden die daarbij komen kijken op de proef worden gesteld. Zoals netjes wachten op je beurt bij de glijbaan. Ook zal je kind hier makkelijk kunnen worden aangesproken die andere kindjes die vragen of je kindje wil samen spelen. Natuurlijk kun je dit als ouder ook stimuleren door samen met je kind een ander kindje aan te spreken in de speeltuin.
Ook is het goed om je kind tijdig voor te bereiden op de basisschool (om wel duizend redenen). Al laat je je kind één dag per week naar de peuterspeelzaal gaan, ook dit draagt bij aan het tijdig ontwikkelen van sociale vaardigheden.