Samen borrelen: is alcoholvrij bier geschikt voor kinderen?
Wettelijk mag alcohol vrij bier worden verkocht aan kinderen, dus mag je het ook aan je kind geven. Dat komt omdat het biologisch gezien geen kwaad kan voor je kind om alcoholvrij bier te drinken. Toch wordt het tegelijkertijd niet echt geaccepteerd in Nederland en wordt het veelal ook afgeraden door experts. Dit heeft voornamelijk te maken met het rolmodel dat je als ouder hebt.
Het klinkt leuk, op vrijdagavond samen met je tiener borrelen. Jij een écht biertje en je kind een alcoholvrije. Maar is dat nu verstandig? Wij zetten een paar dingen om rekening mee te houden voor je op een rij.
Waarom géén alcoholvrij bier voor kinderen
Er zijn een aantal redenen aan te wenden waarom je beter gewoon een glaasje fris voor je kind kunt inschenken. Dit zijn er een paar:
- Hij raakt gewend aan de smaak zodat de overstap naar gewoon bier sneller en makkelijker gemaakt wordt, zeker nu de smaak van alcoholvrij bier tegenwoordig zo goed is.
- Omdat flesjes alcoholvrij bier en gewoon bier erg op elkaar lijken, bestaat de kans dat er per ongeluk een keer gewisseld wordt.
- In sommige alcoholvrije bieren zit toch een klein percentage alcohol, wat niet goed is voor de ontwikkeling van de hersenen.
Er zijn bijna geen onderzoeken bekend waar gekeken wordt of het drinken van alcoholvrij bier sneller aanzet tot drinken van gewoon bier. Wel is er veel onderzoek gedaan naar de rol van ouders en de opvoeding in het alcoholgebruik van kinderen.
Je houding als ouder tegenover alcohol
Onderzoek van het Trimbos instituut toont aan dat een tolerante houding van de ouders veel invloed heeft op het drinkgedrag van jongeren. Ouders die toestaan dat hun kind alcohol drinkt (of er niets van zeggen) maken dat het kind nog meer gaat drinken.
Ook blijkt het te helpen als ouders regels over alcoholgebruik hanteren. Kinderen die regels krijgen opgelegd drinken minder glazen alcohol en hebben tevens een verlaagd risico op probleemdrinken. Maar ook jij als ouder hebt een grote voorbeeldfunctie. Je kind thuis veelvuldig blootstellen aan alcohol verhoogd namelijk de kans dat je kind gaat drinken. Zelf veel drinken of veel drank in huis hebben kan dus een risicofactor zijn.
Wat is het beste advies?
Het advies is dat het uiteindelijk toch om in ieder geval tot het 18e levensjaar, regels op te leggen en alcohol gebruik te verbieden. Kinderen van ouders die duidelijke regels stellen ten aanzien van alcoholgebruik, drinken namelijk minder.
Neem de tijd voor een goed gesprek met je kind om het verbod uit te leggen. Breng het niet als een preek, maar luister ook wat je kind te zeggen heeft over alcohol. De kwaliteit van het gesprek heeft namelijk ook invloed op het naleven van jouw regels. Toon begrip voor de situatie van je kind. Vertel wat jij wilt en waarom en gebruik argumenten die betrekking hebben op ‘nu’ en niet op ‘later’. Je kunt natuurlijk ook naar de overheid verwijzen, die de leeftijdsgrens van 18 jaar hanteren.
Wanneer je kind al alcohol gebruikt, probeer het dan binnen de perken te houden. Ook hier geldt dat praten de beste optie is. Maak afspraken in samenspraak met je kind en handhaaf die. Bedenk ook welke sancties er op overtreding van de regels staan.
Ellen’s man was alcoholist: ‘ik vertelde mijn dochter dat papa een ziekte had die alcoholisme heet.’