Wil je mee kunnen praten met gen Z? Dan moet je deze afko’s kennen
Heb je gen Z’ers in huis, dan heb je waarschijnlijk af en toe geen idee waar ze het over hebben. Ze slaan wartaal uit of lijken een of andere geheimtaal bedacht te hebben die jullie als ouders niet snappen. Op zich klopt dat ook wel een beetje, gen Z praat namelijk graag in afko’s oftewel afkortingen.
Waar die drang om in een soort nieuwe taal te communiceren vandaan komt, is volgens Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal omdat jongeren zich willen onderscheiden en een boodschap snel over willen brengen. Daarom ontwikkelen ze een eigen taal met veel afkortingen.
Ingewikkelde jongerentaal
Oudere mensen zijn niet altijd gediend van deze ingewikkelde jongerentaal, zo vertelt Lot Mulder aan RTL Nieuws: “Soms hebben wat oudere mensen er kritiek op, die begrijpen het niet. Ze noemen het luiheid en taalverloedering.” Mulder is de eigenaresse van het Instagram-account @dehaarclipvanmarieclaire waar ze veel van de afkortingen die gen Z gebruikt, deelt. Ze schreef ook een afkortingenwoordenboek (afkowobo), Het afkowobo van Marie Claire, dat vol staat met afkortingen.
Verloedering van de Nederlandse taal of de taalontwikkeling valt echter wel mee, zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad. Daaruit blijkt namelijk dat gen Z de Nederlandse taal belangrijk vindt en jongeren stemmen hoe ze praten af op hun ontvanger. Hoe ze praten hangt dus af van met wie ze praten.
Populaire afkortingen om gen Z beter te begrijpen
Het gebruik van afko’s onder jongeren gebeurt voornamelijk onderling in gesprekken en digitale gesprekken. Wil je als ouder(e generatie) eens weten waarover gekletst wordt? Leer dan deze popiejopie (zie je, wij deden het vroeger ook) afko’s uit je hoofd.
- solli – sollicitatie
- vptje – virtueel peukje
- delulu – delusional oftewel grootheidswaanzin/gek
- hospi – hospiteeravond
- rela – relatie
- esma – espresso martini
- stico – stiltecoupé
- lilo – live locatie
- kaldiladi – klap die laptop dicht
- voheva – voor herhaling vatbaar
- lawa – lange wandeling
- havercappu – havercappuccino
- een mb – een mental breakdown
- wispo – wintersport
- ‘ons’ – one night stand
- fomo – fear of missing out
- stuschu – studieschuld
- heerliedepeerlie of hdp – heerlijk, heel leuk, gezellig, lekker
- eerliedepeerlie of ‘even edp’ – eerlijk of even eerlijk (nu)
- abso – absoluut
- kwarrel – kwaliteitsscharrel (meer dan een scharrel)
- exclu – exclusief, vaak in combinatie met rela of kwarrel – exclusieve relatie, dus een relatie tussen twee mensen, zonder seks te hebben met andere mensen
- noncha – nonchalant
- fluflu – influencer