Advies van de redactie: ‘Ik ben bang dat mijn zoon zich achtergesteld voelt door de Sint’
Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: wat als je geen dure cadeaus kunt kopen voor Sinterklaas?
De vraag
“Wij moeten dit jaar zuinig aan doen met Sinterklaas en dus zal onze oudste zoon (7) geen Nintendo Switch krijgen, ook al staat die boven aan zijn verlanglijst. Nu ben ik bang dat de vriendjes van mijn zoon wel dure cadeaus krijgen en dat ze dat zullen vertellen in de klas. Mijn zoon voelt zich dan misschien achtergesteld door de Sint. Is het verstandig om dit te bespreken met de juf van mijn zoon?”
Advies van de redactie
“Natuurlijk kun je dit probleem bespreken met de juf. Het is voor de leerkracht geen onbekend probleem. Het begint al met de schoencadeautjes: de een krijgt een doosje lego, de ander een handje pepernoten. Na pakjesavond worden de verschillen vaak nog duidelijker. Het is begrijpelijk dat je bang bent dat er vriendjes zijn die meer krijgen. Dit zal ook altijd zo zijn. Maar er zijn er ook die minder krijgen of waar het Sinterklaasfeest helemaal niet gevierd wordt.
Je vraagt je af hoe hier op school mee omgegaan wordt. Elke klas zal hier waarschijnlijk zijn eigen manier voor hebben. Meestal mogen de kinderen wel een klein cadeautje meebrengen dat ze hebben gekregen en kort iets vertellen over pakjesavond. Als leerkracht probeer je zo’n vertelkring een beetje te sturen: ‘Vertel eens waar je pakjesavond hebt gevierd, of de pieten aanklopten en of je ze soms hebt zien wegrennen.’ Ik laat het nooit gebeuren dat er volop wordt opgeschept over wie de grootste cadeaus heeft gehad.
Het blijft echter een illusie om te denken dat kinderen dat niet van elkaar komen te weten. Kinderen zijn zo vol van wat ze hebben gehad dat ze het toch heel graag vertellen aan hun vriendjes. Na schooltijd of in de pauze horen ze toch van elkaar wat de Sint hun bracht.
Ik raad je aan je zorg te bespreken met de juf. Vraag haar hoe zij rekening houdt met dit probleem en wat de gewoonte is in de klas de dag na pakjesavond. Een leerkracht is vaak blij om te horen wat er speelt, zodat ze rekening kan houden met de gevoelens van de kinderen.
3 tips om over na te denken
- Vertel je zoon dat de Sint altijd probeert om eerlijk te verdelen, maar dat hij niet voor iedereen een Wii in zijn stoomboot heeft.
- Probeer je kind ook blij te laten zijn voor dat vriendje dat wel een Wii kreeg. Wanneer hij met dat vriendje gaat afspreken kan hij fijn meedoen!
- Leid zijn gedachten over het vergelijken en de Wii af, door fijn met je zoon te spelen met zijn nieuwe cadeautjes. Zorg dat het niet steeds een gespreksonderwerp wordt.”
Schoolcoach Nathalie van Thiel is leerkracht in het basisonderwijs en moeder van vier kinderen. Ze beantwoordt vragen over alles wat met onderwijs en school te maken heeft.