Laurien Bleeker
Laurien Bleeker ADHD 1 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoe vertel je je kind dat het ADHD heeft?

De diagnose ADHD krijgen, is niet niks. Vooral niet als het je kind betreft. Misschien had je al een vermoeden, of nog helemaal niet. Vervolgens moet je ook nog aan je kind vertellen dat het de diagnose ADHD gekregen heeft, dat is altijd een lastig moment. Hoe doe je dat op de juiste manier?

Sommige ouders doen dit puur op gevoel, andere ouders laten het door een kinderpsycholoog vertellen. Weer andere ouders lezen zich van tevoren goed in. Er is hierin geen goed of fout. Doe wat voor jou goed voelt en wat bij jullie past. Hieronder lees je tips over hoe je aan je kind kan vertellen dat het ADHD heeft.

Zó vertel je je kind dat het ADHD heeft

Hoewel je nooit een diagnose wil voor je kind, kan het wel helpen bij de verdere ontwikkeling. Daarom is het ook voor je kind fijn om te weten dat ADHD bij hem of haar hoort.

1. Kies een goed moment

Ga voor een rustig moment waarop jullie niet gestoord worden, het is namelijk fijn als je kind ontspannen is. Zo kan de boodschap even landen en het geeft jullie de tijd om samen te praten.

2. Gebruik makkelijke taal om te vertellen dat je kind ADHD heeft

Praat met je kind in gebruikelijke taal die past bij de leeftijd en het niveau van begrip bij je kind. Denk aan eenvoudige woorden en vermijd medische termen, want die kunnen nogal verwarrend zijn. Of praat juist op een volwassen manier, als je kind dat beter past. Vertel dat ADHD betekent dat het brein op een andere manier werkt. Vertel dat je kind zich hierdoor soms anders kan gedragen of dat het anders denkt dan anderen.

3. Praat op een positieve manier

Leg uit dat ADHD een andere manier van zijn is. Vertel je kind dat iedereen anders is en dat ADHD je kind uniek maakt. Bespreek de sterke punten en talenten van je kind. Het is belangrijk dat je kind zich begrepen en gewaardeerd voelt.

4. Ruimte voor emoties

Je kind kan vragen hebben of zich zorgen maken over wat ADHD betekent voor het dagelijks leven. Geef het daarom de ruimte om vragen te stellen en luister en antwoord met geduld. Ook gevoelens mogen er natuurlijk zijn, soms heeft je kind extra troost nodig.

5. Er zijn meer kinderen met ADHD, je kind is niet alleen

Vertel je kind dat er veel andere kinderen zijn met ADHD en dat het dus niet alleen is. Het is fijn voor je kind om te weten dat er anderen zijn die net zo denken of doen als hij of zij. Soms is een boek lezen over dit onderwerp ook een goed idee. Zo heeft je kind iets of iemand om zich mee te identificeren.

6. Vertel dat jullie hulp krijgen om met ADHD om te gaan

Er zijn veel manieren om om te gaan met ADHD en er is veel hulp van buitenaf. Denk aan de school van je kind of aan een coach of psycholoog. Natuurlijk leg je ook uit dat jullie, de ouders, er altijd zijn voor je kind.

7. Heb meerdere gesprekken met je kind

Natuurlijk houdt het gesprek niet op na dit eerste gesprek. Misschien heeft je kind nog vragen die pas later komen. Ook is het fijn voor je kind om te weten dat het altijd bij jullie terecht kan met vragen of zorgen. Eens in de zoveel tijd het gesprek weer aangaan, helpt daar goed bij.

Bonustip om te vertellen dat je kind ADHD heeft

Het boek Zo snel als een… over Ferry die zo snel is als een Ferrari, kan een goed hulpmiddel zijn bij het gesprek met je kind over de diagnose ADHD. Het boek legt in kindertaal uit wat het hebben van ADHD inhoudt.

6x mythes en misvattingen over kinderen met ADHD

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.