Vind je grenzen stellen moeilijk? Dit zijn 9 voordelen ervan
Grenzen stellen. Het klinkt tegenwoordig nogal streng en streng is negatief. Maar grenzen stellen heeft niets te maken met niet aardig of lief zijn voor je kinderen. Grenzen bieden duidelijkheid en dat is alleen maar fijn voor je kind.
Grenzen stellen
Natuurlijk zal je kind gaan uittesten hoe ver het kan gaan en op zoek gaan naar manieren om de grenzen te overschrijden of buigen. Maar dit betekent niet dat je kind er geen behoefte aan heeft. Grenzen stellen biedt namelijk duidelijkheid en veiligheid.
Voordelen grenzen
Wanneer je grenzen stelt biedt je je kind de mogelijkheid om een goede basis op te bouwen om zich verder te ontwikkelen. Maar er zijn nog veel meer voordelen…
1. Regels belasten niet, maar zijn juist ontlastend
Zie regels niet als iets negatiefs. Regels zorgen juist voor duidelijkheid. Zowel voor jullie als ouders, als je kind. Je hoeft niet telkens over een bepaalde kwestie na te denken, als je er al een duidelijke regel voor hebt gemaakt. Dit werkt dan ook ontlastend.
2. Je voorkomt steeds dezelfde discussie
Als je eenmaal duidelijke regels hebt gemaakt over een issue, dan ontstaat er niet telkens weer een discussie over. De regels zijn er inmiddels, daarover valt niet meer te discussiëren.
3. Het scheelt veel tijd
Zoals je begrijpt, scheelt het ontzettend veel tijd en energie als je niet telkens in discussie hoeft met je kinderen over bijvoorbeeld chips eten doordeweeks of slaappartijtjes in het weekend.
4. Bevorderen de sfeer
Als er duidelijkheid is voor iedereen binnen het gezin, bevordert dat de sfeer. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is, dat scheelt een hoop geruzie.
5. Bieden veiligheid en houvast
Grenzen bieden je kinderen een veilig kader waarbinnen ze bewegen. Ze weten wat je van ze verwacht, waar ze aan toe zijn en waar jij de grens trekt. De grenzen geven je kinderen veiligheid en houvast.
6. Stimuleren het zelfvertrouwen
Met grenzen stellen, geef je je kinderen eigen verantwoordelijkheid. Jij geeft de grenzen aan, maar daar binnen kunnen ze vrij bewegen. Ze kunnen daardoor ook zelf keuzes maken, wat je kind weer zelfvertrouwen geeft.
7. Brengen een kind respect bij
Doordat jij als ouder duidelijk laat zien dat jij de leiding hebt en de grenzen bepaalt, breng je je kind ook respect bij. Respect voor jou als ouder, maar ook respect voor regels en grenzen. Dat helpt hem in zijn latere leven weer op school, sportvereniging en later in zijn of haar baan.
8. Leren rekening te houden met anderen
Grenzen zijn er niets voor niets. Ze worden door jou als ouder gemaakt, omdat je het beste voor hebt met je kind. Hierdoor ontwikkelt je kind een evenwichtige persoonlijkheid, en leert hij rekening houden met anderen.
9. Ervan afwijken wordt ervaren als een beloning
Je kind belonen voor dingen die hij of zij goed doet, is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Ben je trots op je kind omdat hij iets goed heeft gedaan of aangepakt. Dan kun je hem belonen door een keer af te wijken van de regels. Een keer laat opblijven wordt dan als beloning gezien of een keer een uurtje langer gamen in het weekend.
Lees ook:
- Moeder: ‘Mijn zoon heeft zichzelf niet in de hand tijdens zijn woedeaanvallen.’
- Aan deze signalen herken je dat je kind (een tikkie) verwend is
- 4 dingen waar je op moet letten als je kind een timeout van jou krijgt