Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 8 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

8x minimaliseren met kids

Bakken vol speelgoed, dozen vol lege schriften en honderden pennen slingeren door het huis. Eens in de zoveel tijd is het weer tijd voor de grote schoonmaak of eh… voor minimaliseren!

Trek je handschoenen maar aan, want jij gaat aan de slag. Samen met je kinderen heb jij alle puzzels al uit de kast gehaald en gaan jullie even lekker rauzen.

Minimaliseren

Minimaliseren is het wegdoen van spullen waar je niet meer blij van wordt, zodat je meer ruimte creëert. Je gooit sokken weg die je eigenlijk niet meer draagt en bespreekt met de kinderen welke spelletjes jullie nooit meer spelen. Wat jullie nog wel leuk vinden, blijft in de kast liggen.

Waarom zou je minimaliseren? Sommigen worden gek of onrustig van te veel drukte om zich heen en weer anderen vinden het fijn om weer plek te maken voor nieuwe dingen. Daarnaast zie je met opruimen weer wat je hebt of vind je spullen die je misschien kwijt was.

Tips

Vind jij het nog lastig om met de kinderen op te ruimen, maar erger je je wel aan al die poppen waar je kind niet meer mee speelt? Hier een aantal tips voor jou om aan de slag te gaan met minimaliseren mét je kind.

1. First things first

Voor je begint aan de spullen van je kinderen, is het ook goed om naar je eigen kast te kijken. Draag je al die jurken nog wel? Gebruik je al die tassen of kunnen er wel een paar van weg? Als jouw kind ziet dat je zelf ook bezig bent met opruimen, zien ze het goede voorbeeld en werkt dat (hopelijk) aanstekelijk.

2. Begin klein

Begin niet met al te belangrijke dingen: die willen ze namelijk niet weggooien. Begin klein zodat ze aan het idee van wegdoen kunnen wennen. Spullen waar ze al maanden niet naar omgekeken hebben, vormen een goed target om het minimaliseren in te luiden. Pas als je alle minder belangrijke dingen hebt gehad, kan je proberen met iets te beginnen waarvan je weet dat je kind het moeilijk vindt om weg te doen.

3. Verzamelen

Kieper die mand met lego maar op het kleed of zoek al het ondergoed van de kleine bij elkaar. Door het bij elkaar te hebben, creëer je een fijn overzicht. Dan kijken jullie samen wat er wel en niet gehouden mag worden. Kinderen vinden het fijner om dit samen te doen omdat ze het nog moeilijk vinden om items te selecteren en op te ruimen.

4. Praten

Benoem waarom je iets uitzoekt om weg te doen. Betrek je kind in de beslissing en stel vragen als: ‘Welke sokken zitten te krap?’ Als ze dat aanwijzen kun je vertellen waar het heen gaat. Misschien wordt de kleding gerecycled of gaat het naar armere kinderen die weinig spulletjes hebben. Kinderen vinden het meestal fijn om te horen dat andere kinderen er nog plezier van hebben.

Vinden ze het moeilijk om iets los te laten? Dan is het ook goed om er letterlijk afscheid van te nemen. Dat jullie een zinnetje zeggen om er afstand van te doen: ‘Bedankt dat ik met je mocht spelen, maar nu mag je bij iemand anders gaan wonen.’

5. Luister

Zorg ervoor dat je je kind de keuze geeft om iets weg te doen. Je kan vragen waarom hij daarvoor kiest, maar zorg ervoor dat je niet gaat pushen. Je kind moet zich niet gedwongen voelen om iets weg te gooien. Ze moeten zich gehoord en gerespecteerd voelen. Als je je kind dwingt iets weg te doen waar ze nog niet klaar voor zijn, kan dit er juist voor zorgen dat je kind later moeilijk afscheid kan nemen van spullen.

Mocht je kind bijvoorbeeld heel veel onnodige sportkleding hebben, dan kun je je kind wel laten kiezen. Leg twee setjes naast elkaar en vraag welk setje het lekkerste zit. Hiermee benader je het positief en geef je ze tegelijkertijd ook de keuze.

6. Vaste opruimmomenten

Als je bijvoorbeeld elke vakantie oefent met het minimaliseren met de kinderen, leren ze het ook. Oefening baart kunst, toch? Doordat je op een vast moment bezig bent met opruimen, wordt het een gewoonte.

7. Nieuw speelgoed

Stop het speelgoed waar ze minder mee spelen in dozen en berg het in de kelder op. Hoe lang duurt het voor ze er weer om vragen? Missen ze het? Je kunt het speelgoed waar ze normaal spelen ook een keer afwisselen met het verstopte speelgoed. Zo hebben ze nieuw speelgoed zonder dat jij naar de winkel hoeft om het te kopen.

8. Herinneringen maken

Wil je zelf gewoon minder spullen in huis hebben? Het is goed om te kijken naar wat je zelf voor de kinderen koopt. Een cadeautje hier, een cadeautje daar; maar hebben ze de spullen eigenlijk wel nodig? Veel leuker om te geven is een uitje naar de bioscoop of een middagje picknicken in het park. Herinneringen maken is namelijk iets dat je nooit kan weggooien.

 

Een duurzame capsule garderobe voor je kind? Dat doe je in 5 simpele stappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.