Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Feestdagen 11 sep 2023
Leestijd: 6 minuten

9 praktische tips om van een kinderfeestje een succes te maken!

Is je kind jarig, dan hoort daar natuurlijk een kinderfeestje bij. Hoe lang moet zo’n verjaardagsfeestje duren en wie wordt er uitgenodigd? Met deze negen praktische tips is het allemaal zo geregeld.

Op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan: je moet een kinderfeestje organiseren. Krijg je bij het idee alleen al rode vlekken in je nek? Wij helpen je uit de brand

Praktische tips voor een kinderfeestje

Er komt een hoop kijken bij het geven van een kinderfeestje. Zorgen dat je niets over het hoofd ziet en dat het allemaal niet uit de hand loopt is soms lastiger dan het lijkt…

1. Hoe lang moet een kinderfeestje duren

Ongeveer drie uur is over het algemeen een mooie tijd. Maar voor de beginners onder de feestvierders, de vier- en vijfjarigen, is twee á tweeënhalf uur vaak al een hele ruk. Maak, voordat je de uitnodigingen verstuurt, een inschatting van de tijd die alle activiteiten zullen vragen. Reken ongeveer een half uur voor de ontvangst van de gasten, het zingen, taart eten en uitpakken van de cadeautjes.

Per spelletje moet je uitgaan van circa tien tot vijftien minuten, afhankelijk van het aantal gasten. Knutselactiviteiten vragen al snel vijftien tot dertig minuten. Een speurtocht zal globaal zo’n anderhalf uur duren. Wordt er na afloop gezellig samen gegeten, dan komt er nog een klein half uurtje bij. Organiseer je het feest ergens anders, vergeet dan niet de tijd voor het vervoer mee te rekenen.

2. Hoeveel kinderen nodig je uit?

‘Eén kind per leeftijd’ beweren de meeste boekjes, dus bijvoorbeeld zeven kinderen voor een zevenjarige. Helaas gaat dit vaak niet op. Een zesjarige heeft zo al tien ‘allerbeste vriendjes’ die hij uit wil nodigen. Wat doe je dan? Ga in de eerste plaats af op je eigen incasseringsvermogen. Als je zeven kinderen het maximum vindt om het leuk te houden, wijk daar dan niet van af. Neem samen met de jarige de potentiële gastenlijst door en streep genadeloos iedereen weg met wie niet zeer regelmatig wordt gespeeld. Met wat onderhandelen moet het lukken om de ‘harde kern’ over te houden.

Bekijk ten tweede wat voor het kind het prettigst is. Een vierjarige doet u bijvoorbeeld beslist geen plezier met een enorme hoeveelheid gasten. Dit zal al snel teveel worden, met ruzie of gehuil als gevolg. Nodig dus hooguit vijf á zes kinderen uit als je kind jonger is. Houdt er bovendien rekening mee dat de belangstelling voor de activiteiten op deze leeftijd beperkt houdbaar is. Na drie of vier spelletjes is het vaak al mooi genoeg geweest. Bovendien vinden de meeste kinderen het net zo leuk om gewoon lekker te gaan spelen. Liefst met het nieuwe speelgoed van de jarige… Vind je dit geen goed plan; leg het weg.

Een derde punt is de beschikbaarheid over eventuele hulptroepen. Leid je het feest in je eentje, dan is tien – wat oudere – kinderen nog net te doen. Worden het er meer, schakel dan een of twee helpers in. Of verdeel de groep onder in kleine groepjes van vier kinderen.

3. De uitnodigingen

Verstuur de uitnodigingen zo’n tien dagen tot een week voor het feest. Deel ze bij voorkeur niet in de klas uit of in het bijzijn van niet uitgenodigde kinderen. Verzend ze liever per post of bezorg ze samen met je kind. Een digitale uitnodiging via mobiel of email is ook een optie. Al is deze natuurlijk lang niet zo leuk en persoonlijk als een ‘echte’ uitnodiging.

4. Locatie

Bedenk van tevoren waar je het kinderfeestje plaats laat vinden. Is je kind wat jonger en heb je de ruimte dan is een feestje thuis ideaal. Je hebt dan zelf in de hand hoe lang de activiteiten duren en je hoeft niet met een hele club op pad. Is je kind wat ouder, vanaf een jaar of 7, dan kun je er ook voor kiezen om ergens naartoe te gaan, zoals naar een bowlingbaan of klimpark. Voordeel hiervan is dat je geen troep hebt in huis. Kies je voor een feestje buiten de deur, denk er dan aan dat je voldoende vervoer regelt of laat de ouders de kinderen naar de locatie brengen en ook weer ophalen.

5. Wat zijn leuke spelletjes voor een kinderfeestje?

Jongere kinderen vinden het meestal leuk om van het cadeautjes uitpakken een spelletje te maken. Vrij populair is ‘1,2,3,4,5,6,7, wie mag mij een cadeautje geven?’ De jarige draait met dichte ogen en uitgestoken handen in de kring rond. Degene die hij of zij bij het laatste woord aanwijst, is aan de beurt. Of de kinderen verstoppen alle cadeautjes, waarna de jarige deze via aanwijzingen van de gasten (‘warm’, ‘koud’) mag zoeken.

Ook leuk: Stop een briefje met een nummer erop in een ballon en blaas ‘m op. Hang de ballonnen aan een lijn. Geef alle kinderen eveneens een briefje met een nummer. De jarige prikt de eerste ballon stuk. Het kind dat hetzelfde nummer als het briefje in de ballon heeft, mag zijn cadeautje geven. Daarna prikt de gever een ballon stuk, etcetera.

Hier vind je nog veel meer leuke spelletjes voor een kinderfeestje.

6. Cadeautjes

Bespreek van tevoren met je kind wat hij graag wil hebben. Wil hij van alle vriendjes een aparte cadeautje of wil hij liever een groot cadeau? Vaak wil een andere moeder dit wel regelen als je het haar vraagt; iedereen draagt wat bij en je kind krijgt de skateboard die hij zo graag wil hebben in plaats van allemaal kleinere dingen waar hij misschien niet altijd op zit te wachten.

Wil je kind wel losse cadeautjes maar heeft hij specifieke wensen dan kun je online een verlanglijst maken en deze naar de genodigden sturen (bijvoorbeeld op www.lijstje.nl). Ook is het bij sommige (speelgoed)winkels mogelijk om daar een lijst neer te leggen en ouders hiernaar te verwijzen.

7. Welke activiteiten op een kinderfeestje?

Vier je een kinderfeestje thuis, dan doen Oud-Hollandse spelletjes, zoals koekhappen en spijkerpoepen het altijd goed. Zeker bij jongere kinderen. Wat ook erg leuk is, en een stuk goedkoper dan veel mensen denken, is het huren van een luchtkasteel. Via internet kan je dit makkelijk en tegen niet al teveel geld regelen. Uiteraard heb je dan wel een tuin nodig waar je het luchtkasteel neer kan laten zetten. Ook een speurtocht is een leuke buitenactiviteit.

Ga je voor een partijtje buiten de deur, dan kan je in overleg met je kind bijvoorbeeld kiezen voor bowlen, hutten bouwen, lasergamen of koken of bakken in een kookstudio. Vaak kun je het hele partijtje op zo’n locatie vieren, inclusief het taart eten en uitpakken van de cadeautjes.

8. Wat kost een kinderfeestje gemiddeld?

De kosten van een feestje heb je zelf in de hand. Wil je het low-budget houden, organiseer het feestje dan thuis en koop dingen als versiering, taartbordjes en benodigdheden voor de spelletjes bij een winkel zoals de Action. Wil je wat meer uitpakken of vier je het partijtje buiten de deur, ga dan uit van 10 – 15 euro per kind. Maar uiteraard kan het veel gekker als je wilt.

9. Welke leeftijd eerste kinderfeestje?

Last, but not least. Vanaf welke leeftijd geef je eigenlijk het eerste kinderfeestje?

Meestal worden kinderfeestjes gegeven vanaf 5 jaar. Dit is het eerste jaar dat je kind zijn of haar verjaardag viert op de basisschool. Inmiddels heeft hij waarschijnlijk wat vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, dus het is een logisch moment om te starten met de kinderfeestjes.

Wil je meer tips voor het perfecte kinderfeestje? Lees dan ook:

Kinderfeestje organiseren? Vergeet deze 10 spullen niet

14x bijzondere thema’s voor een spetterend kinderfeestje

Dit zijn de leukste kinderfeestjes voor stoere jongens (én meiden)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.