8 manieren om je kind een positief zelfbeeld aan te leren
We leven in een wereld waarin we 24/7 aan het perfecte plaatje moeten voldoen. We worden ermee geconfronteerd op social media en zodra de zomer begint staan de reclames er vol mee: “Maak je lijf zomerklaar!” “Een strakker lichaam in 3 weken!” Een boodschap die je liever niet aan je kind meegeeft. Want je bent perfect zoals je bent geboren, toch? Zo krijgt je kind een positief zelfbeeld.
Een positief zelfbeeld is lastig aan te leren als je hier als ouder zelf ook nog moeite mee hebt. Het is enorm lastig om met een liefdevolle blik naar jezelf in de spiegel te kijken als je altijd hebt geleerd te focussen op de minpunten. Om dan vervolgens je eigen kinderen te leren dat ze mooi zijn om wie ze zijn, is minstens net zo moeilijk.
Body positivity
Het is echter wel belangrijk om te doen, want als ouder speel je misschien wel de belangrijkste rol in het zelfbeeld van je kind. Volgens experts kun je daarom op verschillende manieren je kind leren positief naar zichzelf te kijken.
1. Vermijd negativiteit
En dan vooral negativiteit over het lichaam. Wanneer kinderen hun ouders op een negatieve manier over hun lichaam horen praten, leren ze dat lichamen nooit goed genoeg zijn. Ook als jij als ouder je over andermans lichaam negatief uitlaat, kunnen kinderen dit soort kritiek ook op zichzelf loslaten.
Als je dit soort communicatie vermijdt en je positief focust op bijvoorbeeld persoonlijkheid, leer je je kind dat innerlijk belangrijker is dan hoe je eruit ziet.
2. Stop met het veroordelen van je eigen lichaam
Vraag wat je zou willen veranderen aan je lichaam en iedereen kan wel iets noemen. Maar wat je echt mooi vindt? Dat vinden sommige mensen lastig. Als je in het bijzijn van je kinderen alleen de minder mooie kanten van jezelf benadrukt, geef hiermee een fout signaal af. Als ouder zouden we volgens experts moeten werken aan ons zelfbeeld en leren hier onszelf gemakkelijk bij te voelen, als het juiste voorbeeld voor kinderen.
3. Focus op positieve punten
Wanneer je negatieve punten probeert te vermijden, kun je deze vervangen door kanten van jezelf die je heel mooi vindt. Door dit hardop te zeggen leer je je kind met andere ogen naar zichzelf te kijken.
En leer je kind daarbij gelijk ook positief te zijn over anderen. Focus je op het feit dat lichamen er nu eenmaal verschillend uitzien, omdat geen enkel mens hetzelfde is. Body diversity is net zo belangrijk body positivity.
4. Skip het onderwerp ‘lichaam’
Richt je in plaats van hoe je lichaam eruit ziet eerder op andere – veel belangrijkere – waarden. Zo worden gesprekken met je kind een stuk gezonder en je laat hiermee zien dat het belangrijker is wat mensen zeggen en doen dan of in welke kledingmaat ze passen. Wie je bent heeft immers niets te maken met hoe je eruit ziet te maken. Het gaat erom wie je bent van binnen.
5. Bekijk het lichaam functioneel
Leer je kinderen niet te kijken naar hoe een lichaam eruit ziet, maar wat elk lichaamsdeel doet. Wat is de functie? Hoe snel kan het bewegen? Wat kan je er niet mee? Wat voel je? In plaats van je te focussen op gewicht en vorm, is het voor kinderen vele malen interessanter te leren hoe een lichaam werkt. Zo leer je je kind het lichaam te observeren als een functioneel wezen in plaats van een lijf dat mooi moet zijn.
6. Wees niet kritisch op je kind
Als je wilt dat je kind gezond eet en leeft, zul je zelf de eerste stap moeten zetten. Commentaar geven op hoe je kind eet en wat het naar binnen krijgt heeft daarom geen zin. Het kan er zelfs voor zorgen dat je je kind onnodig iets aanpraat. Zorg er daarom voor dat je als volledig gezin gezond eet en goed beweegt.
7. Let op onderwerpen als eten en sporten
Beweging is goed, zeker voor kinderen. Lekker actief (buiten) spelen moet je als ouder natuurlijk aanmoedigen. Leg hierbij de focus op dat sporten goed is om je lichaam sterk te maken en flexibel, niet dat het goed is om slank te blijven. Leer daarbij ook hoe je kind kan luisteren naar zijn of haar lichaam. Heb je honger? Eet iets voedzaams. Ben je gestresst of boos? Ga lekker buiten uitrazen met een bal. Op deze manier zal je kind positief omgaan met onderwerpen als eten en sporten en krijgt je kind een beter beeld van wat gezond is en wat niet.
8. Leer wat fout is
Bespreek met je kind waarom het slecht is om te body shamen en gebruik daarbij voorbeelden die je elke dag ziet. In de media, in tijdschriften of op straat. Kies daarbij ook wat je wilt dat je kind te zien krijgt. Kijkt hij of zij naar een programma waarin body shaming te vaak voorkomt? Laat hem of haar naar andere, positievere zaken op tv kijken. Leer dat het niet acceptabel is om negatief te praten over een ander en leg uit waarom.