7 mogelijke redenen waarom je kind niet naar bed wil
Als ouder zal je vaak verlangend denken aan het moment dat je ongestoord naar bed kan gaan. Een goede nachtrust is voor jou ontzettend belangrijk. Maar waarom hebben veel kinderen dan juist zoveel moeite mee en willen ze niet naar bed?
Waarom kinderen niet naar bed willen, kan veel verschillende oorzaken hebben. Dit verschilt vaak per kind en per situatie.
Redenen waarom je kind niet naar bed wil
Toch zijn er zeven duidelijke redenen op te noemen waarom jouw kind niet naar bed wil:
1. Ze zijn nog niet moe
Niets is zo vervelend voor een kind als naar bed moeten als ze nog helemaal niet moe zijn. Als dit het geval is, zal je merken dat het naar bed brengen een hels proces kan zijn. Kinderen zullen er alles aan doen om het slapen uit te stellen.
Als dit het geval is bij jouw kind, kijk dan nog eens goed naar het dagritme van jouw kleintje. Slaapt het bijvoorbeeld overdag misschien te laat of te lang? Dan is het logisch dat je kind ‘s avonds nog niet moe is. Heeft het overdag genoeg afleiding en kan je kind z’n energie kwijt? Intensief spelen, en dan voornamelijk buiten, kan bijdragen aan een lekker moe gevoel aan het begin van de avond.
2. Ze zijn té moe
Krijsende kinderen om het minste of geringste, prikkelbaarheid en hevig verzet tegen het naar bed gaan. Herkenbaar? Het komt vaak voor dat kinderen al rond 6 of 7 uur moe zijn, maar dat ouders dat soms te vroeg vinden om ze al in bed te liggen. Of je zit als gezin nog middenin een dinertje of andere verplichtingen.
Wat er dan gebeurt is dat je kind meer adrenaline gaat aanmaken, en daardoor weer heel erg onrustig en geprikkeld worden. Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat je kind te moe is. De oplossing: Kiezen voor de lieve vrede en rust in huis toch voor de vroege bedtijd gaan, als je merkt dat je kind daar behoefte aan heeft.
3. Verlatingsangst
Kleine kinderen kunnen soms last hebben van angsten, en voelen zich lang niet altijd veilig in bed. Een donkere slaapkamer, helemaal alleen; het kan een kind tegen gaan staan. Je kind zoekt waarschijnlijk graag jouw aanwezigheid en geborgenheid op, om zich veilig te voelen.
Los dit probleem op door je tijd te nemen voor het slapengaan, en eventueel iets langer bij je kind te blijven zitten, tot ze slapen. De deur op een kier of een bedlampje aan kan ook helpen.
4. Ze zijn te nieuwsgierig
Een andere reden waarom je kind niet naar bed wilt, is nieuwsgierigheid. Ze willen alles weten en zien, en soms vooral als ze naar bed gaan. Kleintjes kunnen soms het gevoel hebben dat er reuze interessante dingen gebeuren, precies als zij naar bed gaan. Denk aan het horen van jullie stemmen, het geluid van de televisie of ander kabaal.
Probeer in ieder geval tot een half uur of uur na het naar bed gaan ervoor te zorgen dat het stil is in huis, zodat je kind niet al teveel afgeleid wordt. Doe nog even iets aan werk of lees een boek. Ook prima voor jezelf toch, even een televisie-dieet?
5. Te angstig
Kinderen hebben een grote fantasie. Angsten kunnen daar een gevolg van zijn. Hun verbeelding kan op hol slaan bij het horen van een hond buiten, geluiden uit de keuken of schaduwen in hun slaapkamer. Bij angst maakt het lichaam adrenaline en cortisol aan, waardoor je kind juist alerter wordt. Grote kans dat je kind niet naar bed wilt.
Als dit van toepassing is op jouw kind, probeer dan door middel van praten te achterhalen waar je kind bang voor is. Misschien kan je daarop aanpassingen maken in de slaapkamer. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen ‘monsterspray’ in de kamer spuiten om ze weg te houden van je kind, of geef ze een knuffel die hun ‘s nachts zal beschermen.
6. Ze zijn te druk
Kinderen zijn vaak één grote brok energie. Ze hebben wel betere dingen te doen dan slapen! Grote kans dat als je kind altijd bezig is met dingen, makkelijk enthousiast te maken is en veel energie heeft, moeilijk in slaap valt.
De kunst is om kinderen hun energie te laten verbruiken voordat ze gaan slapen, zonder ze bloot te stellen aan nieuwe prikkels en impulsen. Bouw de intensiviteit van de dag van je kind dus ook langzaam af richting te avond, zodat je kind zich steeds een beetje meer kan overgeven aan moeheid.
Geef kinderen ‘s avonds ook geen nieuwe cadeautjes, speelgoed of andere dingen waar ze te enthousiast van kunnen worden.
7. Gebrek aan een duidelijke slaaproutine
Hoe cliché het ook klinkt; kinderen hebben baat bij rust en regelmaat. Als dit ontbreekt en een kind niet weet waar het aan toe is, kan dit ervoor zorgen dat je kind niet naar bed wilt.
Een duidelijke slaaproutine is heel erg belangrijk. Bereid je kind een tijdje voordat het moet gaan slapen al op z’n bedtijd voor. Probeer dezelfde handelingen te verrichten, zodat het kind uiteindelijk steeds meer geconditioneerd wordt voordat het gaat slapen. Lees samen een verhaaltje, aai het een poosje over z’n hoofd of speel bijvoorbeeld een rustgevend liedje.
Het is even doorzetten, maar dit kan een wereld van verschil maken!
Lees ook:
- Is jouw kind altijd vroeg wakker? 8 tips voor ouders die langer willen slapen
- Kinderen slapen steeds slechter en dít is volgens wetenschappers de oorzaak