Tekenen dat je een parentale burn-out hebt, of binnenkort krijgt
De zorg voor je kinderen en je gezin zijn waarschijnlijk heel belangrijk voor je. Als je kinderen happy zijn en het huishouden goed loopt, ben jij waarschijnlijk ook gelukkig. Maar wat als je het plezier verliest in de opvoeding van je kinderen, niet meer aan jezelf toekomt en steeds meer stress ervaart? Dan spreken we van een parentale burn-out.
In dit artikel lees je er alles over.
Wat is een parentale burn-out?
Als ouder, moet je dagelijks belangrijke keuzes maken voor je kinderen en je gezin. Het is heel logisch dat je af en toe even niet meer weet waar je goed aan doet, en dat je meer stress ervaart dan normaal. Maar even een vakantie nemen van je gezin, is iets dat voor ouders bijna onmogelijk is. Als de zorg voor het gezin gaat voelen als een continue plicht, waar je niet van kan ontsnappen, haal je waarschijnlijk geen voldoening meer uit je rol als ouder.
Je merkt dat je geen energie meer haalt uit je kinderen en je gezin, en dat het je zelfs op rustmomenten niet meer lukt om je batterij op te laden.
De symptomen zijn eigenlijk vergelijkbaar met die van een burn-out. Maar als het gezin, de kinderen en de bijbehorende verplichtingen de echte reden zijn tot dagelijkse stress, is er sprake van een parentale burn-out. Deze ouders verliezen tijdelijk hun vermogen om goed voor hun kinderen te zorgen.
Symptomen van een parentale burn-out
Hoe herken je een parentale burn-out? Wij zetten zeven tekenen voor je onder elkaar, maar wees je ervan bewust dat een parentale burn-out zich bij iedereen anders kan uiten.
1. Je hebt het gevoel te falen als ouder
Als ouder heb je constant het gevoel dat je tekortschiet als het gaat om je kinderen. Je vergelijkt je constant met ouders die in jouw ogen hun kinderen wél goed opvoeden en verzorgen, en daardoor voel je je steeds slechter.
2. Je bent niet meer efficiënt
Waar je voorheen het gezin runde met militaire precisie, lijkt er nu veel minder uit je handen te komen. De organisatie rondom je kinderen lijkt minder efficiënt dan voorheen. Dit is vervolgens weer iets dat je jezelf als ouder kwalijk neemt, waardoor je je nog slechter gaat voelen over je kwaliteiten als ouder.
3. Constante vermoeidheid
Of je nou een ochtend uit kan slapen, of een dagje thuisblijft van werk, het wordt steeds moeilijker voor je om de energieke staat te bereiken die je vroeger bijna dagelijks had. Je bouwt steeds meer rustmomenten in voor jezelf, maar deze lijken je niet meer helder te maken in je lichaam en hoofd.
4. Een overspannen gevoel
Kinderen vereisen veel tijd en geduld. Denk aan het smeren van lunchpakketjes, ritjes naar het voetbalveld, organisatie van partijtjes, ga zo maar door. Als ouder kan je je hier af en toe heel gejaagd en overspannen door voelen. Op momenten kan dat geen kwaad, maar als je dit gevoel op rustmomenten of aan het einde van de dag niet kwijtraakt, stapelt dit zich op.
5. Je bent meer onverschillig ten opzichte van je kind
Het is heel logisch en natuurlijk dat je als ouder empathie en liefde voor je kind voelt. Daardoor lukt het je om geduldig en verzorgend te zijn. Maar als je last hebt van een (naderende) parentale burn-out, wordt het steeds moeilijker voor je om de liefde voor je kind te voelen. Je hebt minder geduld, je zit veel in je hoofd en de zorg voor je kind voelt steeds meer als een last.
6. Prikkelbaar!
De andere kant van een zekere onverschilligheid ten opzichte van je kind, is juist een prikkelbare reactie. Je merkt dat je als ouder juist sneller boos wordt, geen geduld meer hebt voor je kind en misschien zelfs soms agressief reageert. Dit is een belangrijk teken dat je mentaal aan de max van je kunnen zit.
7. Je haalt geen voldoening uit het ouderschap
Waar je vroeger nergens gelukkiger van werd dan van knutselen of voetballen met je kinderen, overheersen nu gevoelens van vermoeidheid, irritatie en onverschilligheid. Tijd doorbrengen met je kinderen geeft je minder voldoening dan dat het je normaal gesproken gaf.
Herken jij, na het lezen van de bovenstaande punten, jezelf wel eens in deze symptomen? Dan wil dat helemaal niet betekenen dat je een parentale burn-out hebt. Het opvoeden van een kind en de organisatie van een heel gezin vereist nou eenmaal ontzettend veel energie. Pas als je je echt significant anders voelt dan een tijd geleden, de symptomen een langere tijd aanhouden en de verandering in gedrag je zelf op begint te vallen, en mensen in je omgeving dit ook zien, is het tijd om aan de bel te trekken.
Meer lezen?