7 manieren om hoofdluis niet mee te nemen van opvang of school
Elke ouder ziet er tegenop: een luizenalert op papier, van de kinderopvang of school. Het is een moment om extra alert te zijn op hoofdluis, die gemakkelijk van het ene kind op de ander overgebracht worden.
Zo houd je de hoofdluis bij je kind vandaan
Maar toch is hoofdluis geen bijzonderheid in het leven van je kind. Op bijna elke school, kinderopvang of andere instantie waar veel kinderen bij elkaar zijn, komen ze voor. Uitbraken van hoofdluis kunnen altijd en overal voorkomen, hoe schoon en hygiënisch een locatie ook is.
Dus vis jij van de een op andere dag dat gevreesde papiertje uit de rugzak van je kind? Geen paniek! Er zijn manieren om hoofdluis netjes op school te houden, in plaats van mee naar huis te nemen. Wij geven je 7 tips.
1. Stop met dingen delen
Als er één boodschap is die we onze kinderen graag mee willen geven, is het wel dat we alles eerlijk delen. Die dagen zijn echter even voorbij als er hoofdluis geconstateerd wordt. Leg je kind uit dat haarproducten, zoals elastiekjes, haarbanden en borstels voorlopig niet gedeeld mogen worden. Denk ook aan mutsen en sjaals in de winter. Raad ze ook af om die producten van vriendjes of vriendinnetjes te lenen.
2. Maak staarten of knotjes in het haar
Iedereen houdt van een mooie bos wilde manen, maar een losse coupe is voor hoofdluis nog gemakkelijker om zich aan vast te klampen. Style het haar van je kind in een strak knotje, staart of nog beter: een vlecht. Hoe minder het haar los hangt, hoe beter het is.
3. Gebruik dagelijks luizenspray
Naast luizenshampoo bestaan er ook luizensprays, die je dagelijks kan gebruiken. De ingrediënten er van zijn vaak natuurlijke producten. Spray het dagelijks op jassen en sjaals, maar denk ook bijvoorbeeld aan de bank of het bed van je kind. Als je een spray te pakken hebt die helemaal natuurlijk is, kan je deze ook aanbrengen op het hoofd, nek en schouders van je kind.
4. Hou de jassen van kinderen apart
Veel mensen denken dat luizen makkelijk ‘overspringen’ van het ene hoofd op het ander. Dat is niet helemaal waar. Ze ‘lopen’ van de ene host naar de ander. Hou daarom jassen altijd gescheiden als er sprake is van een uitbraak van hoofdluis. Heeft de opvang of school van je kind geen apartje hokjes of kluisjes voor jassen? Neem dan zelf een plastic of vuilniszak mee naar school en berg daar de jas gedurende de dag in op.
5. Reinig veelgebruikte producten regelmatig
Of je nu wel of niet al hoofdluis of neten hebt waargenomen bij jou kind, het is hoe dan ook verstandig om items die je kind vaak gebruikt, regelmatig te reinigen. Verpak dekens en kussens bijvoorbeeld vacuüm of was bedlinnen en knuffels op 60 graden.
6. Vacuum verpak matrasjes en kussens
Als je als ouder geïnformeerd wordt over hoofdluis op de opvang, denk dan mee met de organisatie. Elke opvang beschikt over slaapmatjes, aankleedkussens en andere materialen waar veel verschillende kinderen op liggen. Overleg of je kan helpen met de dagelijkse reiniging van deze producten en check of het mogelijk is om deze producten, als ze niet gebruikt worden, vacuüm te verpakken.
7. Leg haarproducten in de week
Leg haarproducten die je kind veel gebruikt, zoals mutsen, borstels, haarbanden en elastiekjes minstens één keer per week in een warm badje bestaande uit luizenshampoo en warm water. Zo geef je neten en hoofdluis geen kans!
Lees ook:
- Help, mijn kind heeft hoofdluis! Manieren om het te herkennen en te bestrijden
- Hoe vies is de knuffel van jouw kleine nou echt? Wij zochten het uit!