6 tips voor minder suiker (zonder steeds ‘nee’ te hoeven zeggen
Dat suiker ongezond is, weten we allemaal. Toch krijgen veel kinderen ongemerkt behoorlijk wat suiker binnen. Hoe kun je dit voorkomen, zonder ze van alles te verbieden? Voedingscoach Suzanne Vrij geeft tips.
1. Vloeibaar snoepen
Veel drankjes zitten bomvol suiker. Veel ouders weten dit inmiddels wel van pakjes zoals Taxi, Wicky en Carpi-Sonne. Maar wist je dat het drinken van bijvoorbeeld appelsap of chocolademelk ook gelijk staat aan het eten van een flinke hand snoep? Houd het daarom liever bij, water, thee, wat verdunde roosvisee of doe een heel klein laagje limonadesiroop in een beker en vul deze bij met veel water. Zo heeft het toch een kleurtje en wat smaak, maar veel minder suiker. Geef dit ook mee naar school in plaats van pakjes.
Natuurlijk kan een pakje drinken op z’n tijd best, maar beperk dit tot speciale gelegenheden. Hetzelfde geldt voor het drinken van frisdrank. Ook met oudere kinderen kan je afspreken dat ze dit alleen bijvoorbeeld op vrijdag- of zaterdagavond mogen tijdens het kijken van een leuk tv-programma met het hele gezin.
Lees hier hoeveel suikerklontjes de bekendste drankjes voor kinderen bevatten.
2. Zorg voor gevulde buikjes
Als je met de kinderen naar een verjaardag of feestje gaat, weet je van tevoren dat daar flink gesnoept gaat worden. Een tafel vol met snoep, taart en chips is ook super verleidelijk en lekker natuurlijk. Om te verkomen dat je kind zich compleet te buiten gaan aan al dit lekkers, geef je je kind thuis of in de auto alvast wat gezonds te eten; een boterham, fruit, of een bakje yoghurt bijvoorbeeld. Je kind zal dan echt nog wel snoepen – en dat hoort ook zo op een feestje – maar zich niet helemaal volproppen.
3. Maak zelf porties
Snoep en koekjes zitten vaak in voorverpakte portiezakjes. Deze porties zijn behoorlijk groot voor kinderen en bevatten veel suiker. Geef je kind daarom liever niet een heel zakje in een keer, maar verdeel de inhoud over meerdere snoepmomenten. Neem ook nooit grote zakken met lekkers mee als jullie op stap gaan. Doe liever de hoeveelheid die jij voldoende vindt voor een dag in een zakje of bakje en verdeel hieruit het lekkers. In ieder handje een werkt vaak prima.
Kleine portie chips zakjes verdeel ik zelf ook liever over 2 bakjes als ik ze aan mijn kinderen geef. Zo eten ze er niet teveel van en bovendien eet het gezelliger uit zo’n bakje.
4. Bewaar een deel voor later
Kinderogen zijn vaak groter dan hun maag. Mogen jouw kinderen iets lekker uitkiezen en wordt het een te grote koek of gebakje waarvan je al weet dat ze het niet op gaan krijgen? Laat ze lekker eten tot ze eigenlijk niet meer kunnen. Stel dan voor om de rest te bewaren voor de volgende dag. Zo leren ze naar hun verzadigingsgevoel te luisteren.
5. Een gezonde basis
Het is belangrijk dat een gewone dag – dus zonder verjaardagen en feestjes – gevuld is met gezond eten. Zorg dat er altijd fruit in huis is wat je kind lekker vindt en geef ze als tussendoortje iets gezonds, zoals rauwkost in een bakje. Dit is echt een traktatie voor kinderen, zeker als je zorgt dat het er aantrekkelijk uitziet. Zorg verder voor gevarieerd en gezond broodbeleg dat ze lekker vinden, waardoor ze minder snel voor zoet kiezen. Kook eens een eitje voor op het brood bijvoorbeeld. En geef het goede voorbeeld; drink bij het avondeten allemaal water. Jij en je partner dus ook.
Als je de basis qua eten gezond is, zijn de snoepmomenten echt bijzonder en een feestje. Zo leert je kind al op jonge leeftijd om de balans te bewaren tussen gezond en af en toe minder gezond eten en van beiden te genieten.
6. Ga zelf de keuken in
In plaats van je kind af en toe snoep of ander lekkers uit de winkel te geven, kun je ook zelf gezondere alternatieven maken. Havermoutkoekjes of bananenbrood bijvoorbeeld. Minstens zo lekker en met veel minder of zelfs helemaal zonder suiker!
Suzanne Vrij is voedingscoach en woont samen met haar man en drie kinderen in ‘t Gooi. Ze schrijft op haar eigen website en voor JMouders.nl over alles wat met (ge