5 trucs om professionele foto’s van je kids te maken met je telefoon
Met je telefoon kun je heel goede foto’s van je kinderen maken. Foto’s die meer zijn dan een kiekje, en straks in huis komen te hangen. Maar hoe doe je dat? Met deze trucs lukt het!
Want de camera’s van onze telefoons zijn ondertussen zo goed, dat je de kwaliteit soms niet van een professionele camera kan onderscheiden.
Professionele foto’s met je smartphone, dat lukt jou ook!
Je kan je telefoon heel goed gebruiken om professionele foto’s te schieten van je kinderen. Want zeg nou zelf: in deze tijd van vlugvlugvlug vergeten we soms om tijd te nemen voor een goede foto. En dat is zonde.
Het loont echt om niet klakkeloos op de knop te klikken, maar nét even wat meer moeite te doen om met je smartphone een goed plaatje te schieten. En moeilijk is dat verre van. Zo haal je het maximale uit je smartphonecamera.
7 vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet
Tip: gebruik in ieder geval een smartphone die een goede camera bezit, graag met portretfunctie. In die modus maakt je telefoon automatisch verschil in scherpte tussen het onderwerp en de achtergrond. Voor het beste resultaat stap je zo’n 2 meter van je kindje en laat je de telefoon zijn werk doen.
Als jouw telefoon geen portretmodus heeft, kun je altijd nog gebruik maken van apps als Snapseed om in de nabewerking de achtergrond te blurren.
Persoonlijk gebruik ik de OnePlus 9 Pro met Hasselblad-camera. Erg fijn, want deze telefoon laadt ook op als een speer. Of je nu graag Android of Apple gebruikt is om het even, maar je fotografie wordt simpelweg beter met een goede kwaliteit camera op je telefoon.
1. Scherpstellen
De portretmodus helpt je om een goede scherptediepte-foto te maken, maar het loont ook om goed scherp te stellen. Stel de focus in op de ogen (voor die extra twinkel!) en houd je vinger even op het scherm gedrukt. Je kunt de juiste foto dan ‘locken’ waardoor je focus nog beter wordt.
2. Pas op met inzoomen
In veel gevallen betekent inzoomen een onscherp beeld vastleggen. De OnePlus 9 Pro kan optisch inzoomen (3,3 x) waardoor het beeld niet korrelig wordt. Kan jouw telefoon dat niet, loop dan dichter naar je kindje toe of laat je kindje naar jou toekomen.
3. Vergeet de achtergrond niet
Bij een foto van je kind gaat de aandacht natuurlijk naar de persoon op de foto, maar dat betekent niet dat je de achtergrond kunt verwaarlozen. Sterker nog: de juiste achtergrond is bepalend voor de sfeer van de foto.
Kies voor een rustige achtergrond die niet teveel aandacht trekt, maar wel de vibe meegeeft die je op de foto wilt hebben. Ga voor een industriële muur of oude schuurdeur of kies juist voor een grasweide of de duinen.
Heb je weinig opties in of rondom het huis en heb je geen zin of tijd om eropuit te gaan? Een slimme optie die een hele leuke sfeer meegeeft is om een groot laken op te hangen die doorloopt op de vloer.
https://www.instagram.com/p/CQK9KC2FrLB/
4. Net even anders
Bij een portretfoto heb je waarschijnlijk een beeld van iemand die tegen een eentonige achtergrond richting de camera kijkt. Een beetje het kaliber ‘schoolfoto‘. Dat is absoluut een manier om een portretfoto te maken, maar je kunt het natuurlijk ook anders aanpakken.
Je kindje hoeft heus niet per se in de camera te kijken. De achtergrond hoef echt niet één kleur te zijn en je hoeft ook niet per se van voren het shot te nemen.
Laat je creativiteit de vrije loop en zoek andere hoeken van waaruit je de foto kunt nemen. Persoonlijk vind ik onderstaand voorbeeld te gek, omdat er net wat meer gebeurt dan op een normale portretfoto. Kleine moeite, groots resultaat.
5. Bewerk je foto’s
De foto schieten is stap één, maar stap twee is altijd (ik herhaal: altijd) stap twee. In de nabewerking kun je nog zoveel extra’s toevoegen aan je beeld. Door te spelen met belichting, contrast, saturatie en andere knopjes kun je je foto van ‘leuk plaatje’ ophemelen tot ‘wauw wat een tof beeld!’.
Je kunt je foto al bewerken in de galerij-app van je OnePlus, iPhone of andere telefoon, maar je kunt ook aan de slag met apps als Snapseed, Afterlight, Lightroom en VSCO. Download ze eens en kijk ‘s welke app jij het fijnst vindt werken. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Af te raden is een standaard filter, omdat je zelf beter kan bepalen hoe je jouw belichting het liefst wilt hebben. Een filter voelt vaak ‘gemaakt’ aan, terwijl je door zelf aan de knoppen te zitten je foto zo kan upgraden dat ‘ie wel bewerkt is, maar dat er niet dik bovenop ligt.
Deze 5 dingen denken we allemaal écht als we de nieuwe schoolfoto’s van onze kids zien