Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 11 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

10x redenen waarom alcohol slecht is voor pubers

‘Ach mam, één biertje drinken is heus niet zo erg.’ Een uitspraak die jij vast wel eens van je puberzoon of puberdochter hebt gehoord. En misschien dat jij dan ook wel zwicht voor die uitspraak. Maar hoe slecht is alcohol nou eigenlijk voor pubers? Wij vertellen het je.

De leeftijd voor het drinken van alcohol ligt tegenwoordig op 18 jaar. En dat is niet voor niets, want alcohol is niet echt gezond voor jongeren die nog in ontwikkeling zijn. Dus sta je weer op het punt om te zwichten? Denk dan nog eens aan deze tien dingen.

Waarom alcohol slecht is voor pubers

En misschien ook goed om dit aan jouw kind te laten lezen, en samen te bespreken.

1. Alcohol en de hersenen

Bij jongeren groeien de hersenen gemiddeld door totdat ze 24 zijn. Door alcoholgebruik kan die ontwikkeling van de hersenen worden verstoord.

2 Comazuipen

Jongeren kunnen soms ‘out’ gaan door de alcohol. Of erger nog, in een coma terechtkomen. Dit wordt comazuipen genoemd. Jongeren reageren anders op alcohol dan volwassenen. Pubers die drinken voelen de dronkenschap niet aankomen. Ze voelen zich niet aangeschoten of draaierig worden, en krijgen dus niet een ‘waarschuwingssignaal’ dat het fout gaat.  Er is dan slechts een klein slokje nodig om in een coma te raken. Zeker bij jongeren die voor het eerst alcohol drinken zijn hier lang niet altijd grote hoeveelheden alcohol voor nodig. De afspraak NIX18, niet roken en drinken onder de 18, is er niet voor ‘nix’.

3. Concentratie

Wanneer er een avond wordt gedronken, werkt het geheugen minder goed. Daardoor kun je je niet goed concentreren. En een slechte concentratie heeft weer gevolgen voor studeren of werk.

4. Overgeven

Door veel te drinken wordt het slijmvlies van de maag geïrriteerd. Je maag wil de alcohol dan opruimen en daardoor kun je overgeven.

Moeder Anke: ‘de drank en de drugs hebben mijn zoon zijn jeugd ontnomen.’

5. Alcohol tijdens de groei

Jongeren groeien in de puberteit nog hard door: de botten en spieren zijn nog volop in ontwikkeling. Tijdens de groei wordt gebruik gemaakt van hormonen. Wanneer jongeren veel alcohol drinken wordt de hoeveelheid groeihormonen en mannelijke hormonen verlaagd. Bij jongens kan dit de botontwikkeling zelfs remmen.

6. Geheugenverlies (black-out)

Door veel te drinken kan het gebeuren dat je de volgende ochtend wakker wordt en de voorgaande avond niet meer kunt herinneren. Misschien weet je zelfs niet meer hoe je thuis bent gekomen. Als dit iemand regelmatig overkomt, kan dit blijvende schade veroorzaken in de hersenen. Het kan ook voorkomen dat je delen van de avond kwijt bent. Dit heet een gray-out.

7. Remmen los

Jongeren die veel drinken hebben veel minder controle over wat ze doen en durven ze ook meer. Denk hierbij aan vandalisme, het gebruik van andere verboden middelen of aan seks.

8. Ongelukken

Door alcohol kun je ook minder goed en snel reageren in bepaalde situaties. Je zoon of dochter moet bijvoorbeeld nog wel veilig thuis komen. En het is aan de raden dat dit fietsen ‘recht’ gebeurt.

9. Agressiviteit

Uitgaan is meestal leuk, maar soms loopt het uit de hand en vinden er wel eens vechtpartijen plaats. Doordat je als jongere minder controle hebt over jezelf en niet goed kunt reageren, word je vaak sneller boos. Een vechtpartij in de kroeg is dan snel ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het uitgaan vaker agressiviteit is door de hoeveelheid drank. Eén op de vijf jongeren is tijdens het stappen in aanraking gekomen met agressie.

10. Verslaving op latere leeftijd

Het blijkt uit onderzoek dat kinderen die op jonge leeftijd beginnen met drinken, op latere leeftijd meer kans hebben om in de problemen te komen met alcohol.

Drugsgebruik bespreken met je puber: zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Alchoholinfo.nl

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.