Is je kind stil en afwachtend? 10 tips voor ouders van een introvert kind
Kijkt jouw kind vaak toe op het schoolplein, houdt hij niet zo van kinderfeestjes of speelt hij het liefst alleen? Het kan zijn dat je kind introvert is. En dat is helemaal niet erg! Journalist Liesbeth Smit geeft wat handige tips zodat jij er beter mee om kunt gaan.
Als je zelf een extravert persoon bent, kan het zijn dat je je zorgen maakt als je kind introvert is. Als je het gedrag van je kind niet herkent, kunnen er namelijk al snel vragen opkomen. Is je kind emotioneel wel gezond? Is je kind angstig of depressief? Waarom trekt ‘ie zich zo terug? Maar met veel introverte kinderen is er helemaal niets specifieks aan de hand. Ze gedragen ze zich gewoon op de manier die is aangeboren.
Een introvert kind
Volgens Liesbeth is het een kwestie van deze introversie te omarmen en er op een juiste manier mee om te gaan. Plus, misschien belangrijk om te weten: maar liefst een derde van de maatschappij is introvert! Er zijn dus veel mensen die liever luisteren dan praten, liever alleen zijn dan een hele kudde om zich heen en die liever volgen dan de leiding nemen.
1. Verken langzaam nieuwe situaties
Voor introverte types zijn nieuwe omgevingen en nieuwe mensen vaak spannend. Volgens Smit moet je daarom ook niet verwachten dat kinderen heel actief gaat socializen. Ze geeft als tip om in een nieuwe omgeving extra vroeg aan te komen, op die manier geef je je kind de ruimte om de omgeving te verkennen. Je zou ook samen even van een afstandje de situatie kunnen observeren, of bijvoorbeeld van te voren bespreken waar jullie heen gaan, welke mensen er zullen zijn, wat er waarschijnlijk gaat gebeuren, hoe dat kan voelen en wat je kind bijvoorbeeld kan zeggen om een gesprekje aan te gaan. “Maar vooral: ga langzaam, en ga wél”, aldus Smit.
2. Gun je kind pauze
Introverte kinderen raken vaak uitgeput van sociale activiteiten, terwijl extraverten juist energie krijgen van mensen om zich heen. Volgens Smit kan je oudere kinderen gerust soms even in een ander deel van de kamer laten zitten, of zelfs naar een andere ruimte laten gaan als ze daar even behoefte aan hebben. Kleine kinderen hebben het daarentegen juist niet altijd van zichzelf in de gaten, dus als ouder moet je de jongere kinderen beter in de gaten houden of zij mentaal vermoeid raken.
https://www.jmouders.nl/7-tips-als-je-als-introverte-ouders-een-extravert-kind-opvoedt/
3. Bewonder je kind als hij een risico neemt
“Laat weten dat je je kind bewondert als hij iets deed dat ‘ie nieuw, eng of ongemakkelijk vond”, vertelt Smit. Dit klinkt volgens haar makkelijker dan het is. Je moet namelijk goed herkennen wat je kind precies op dat moment aan het overwinnen is. Probeer daarom ook zo specifiek mogelijk te zijn. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat je het eng vindt om naar het verjaardagsfeestje van Paul te gaan, maar ik ben trots op je dat je het toch probeert’.
4. Benadruk positieve ervaringen
Vaak blijken spannende situaties achteraf toch mee te vallen: de nieuwe juf blijkt best grappig te zijn, hij heeft een vriendje op het voetbaltoernooi gemaakt en hij had met twee jongens op het verjaardagsfeestje gekletst. Probeer je kind te wijzen op de positieve dingen. Volgens Smit kan het namelijk je kind helpen om “zelfregulerend(er) te worden over gevoelens als angst en nervositeit voor een sociale gebeurtenis”.
5. Motiveer de passies van je kind
Het komt vaak voor dat introverte kinderen andere interesses hebben dan extraverte kinderen. Introverte mensen vinden het misschien veel interessanter om bepaalde boomsoorten te bestuderen, terwijl extraverte kinderen laaiend enthousiast van een voetbal raken. “Vergeet dus niet van de gebaande paden af te wijken en zoek naar waar je kind écht gelukkig van wordt. Of dat nou games of vogels zijn, als het hen geluk geeft, geeft het jou dat ook”, vertelt Smit.
6. Bespreek het met de leraar
Het is daarnaast ook verstandig om het met de leraar op school over de introversie van je kind te hebben. Volgens Smit kan het namelijk voorkomen dat sommige leraren er – ten onrechte – van uitgaan dat je kind lui, ongeïnteresseerd of zelfs arrogant is. Als de leraar iets weet over je kind kan hij hier en daar mogelijk bijspringen bij bijvoorbeeld een presentatie of een samenwerkingsproject.
7. Leer je kind voor zichzelf op te komen
Dat is natuurlijk makkelijker dan gedaan. Maar blijf benadrukken dat de mening van je kind net zo waardevol is als die van alle andere kinderen. Hoe vaak dan ook. Je kind mag ‘nee’ zeggen tegen andere kinderen als bijvoorbeeld zijn speelgoed afgepakt wordt. Daarnaast geeft Smit als tip: karateles. “Niet vanwege het vecht-aspect, wél vanwege het fysieke zelfvertrouwen dat ze daar kunnen aanleren.”
8. Zorg ervoor dat je kind zich gehoord voelt
Probeer zo goed als mogelijk te luisteren naar je kind, en vragen te stellen om er achter te komen wat hem mogelijk dwars zit. Introverte types hebben namelijk de neiging om in hun eigen wereldje te leven. Als je als ouder niet luistert en reflecteert, is het gevaar dat kinderen in hun eigen wereldje verdwalen, waardoor zij steeds meer geïsoleerd raken.
9. Een enorme vriendenkring is niet de norm
Bevestig dat het echt niet nodig is om ontzettend veel vrienden te hebben, één of twee vriendjes is prima. “‘Populair’ zijn boeit ze niet”, zegt Smit. “Ze kunnen daar zelfs een beetje op neerkijken. Zo bezien gaat introversie ook heel erg over eigenzinnigheid en geen zin hebben om je te conformeren aan iets of iemand dat niet bij je hoort.” Bij introverte mensen gaat het vaker om kwaliteit dan kwantiteit.
10. Waardeer het karakter van je kind
Het gaat niet alleen om het accepteren van het karakter van je kind, maar de introversie ook daadwerkelijk waarderen. Introverte kinderen zijn over het algemeen namelijk vaak attent, geconcentreerd en kunnen heel goed luisteren, zolang ze op een plek zijn die voor hen werkt.
https://www.jmouders.nl/7-tekenen-die-erop-wijzen-dat-je-een-introvert-kind-hebt/